USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

В Україні розмінували майже половину від пріоритетних сільгоспземель

За останній тиждень жовтня фахівці обстежили понад 5 тисяч гектарів таких земель
Розмінування Україна

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

З початку 2023 року станом на жовтень в Україні піротехніки обстежили вже понад 225 тисяч гектарів земель сільгосппризначення, визначених для пріоритетного повернення до господарської експлуатації. Про це поінформували в пресслужбі Міністерства економіки.

У відомстві кажуть, що за останній тиждень жовтня фахівці обстежили понад 5 тисяч гектарів таких земель.

"Переважна більшість обстежених за тиждень площ – майже 4,2 тис. га – на Херсонщині. Решта – в Миколаївській та Харківській областях. У цілому наразі оглянули вже понад 47% сільгоспземель, які запланували повернути до господарської експлуатації в першу чергу. Зокрема, в Харківській області – понад 28%, Херсонській – 48%, Миколаївській – понад 79%", – йдеться у повідомленні.

Водночас повернули до господарської експлуатації близько 170 тисяч гектарів земель.

Новини за темою: Британія передала Україні велику кількість обладнання для розмінування як транспорту, так і людей

У міністерстві нагадали, що чотирирічний план першочергового відновлення сільгоспземель передбачає проведення оглядів, а в разі потреби, очищення та розмінування понад 470 тисяч гектарів сільгоспземель, додали у відомстві.

Скільки коштують роботи з розмінування

Роботи з розмінування території України коштуватимуть 35,7 млн доларів. Про це у квітні заявив постійний представник Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні Яко Сільє під час відкриття виставки "Війна очима піротехніків ДСНС", передавав Укрінформ.

"Ця робота коштуватиме Україні, за оцінками, 35,7 млн доларів", – сказав Сільє.

Заступник голови представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло сказав, що протимінна діяльність є пріоритетом для Європейського Союзу. Також перший секретар посольства Японії в Україні Назому Ямашіта зауважив, що Київ підтримуватиме і Токіо.

"Внесок Японії – це 10 млн доларів у програму розмінування України, а також ми надали фінансову підтримку безпосередньо ДСНС України. Й далі допомагатимемо, надаючи необхідне обладнання для розмінування і проведення робіт зі знешкодження вибухонебезпечних предметів, поки останній залишок війни не буде видалено", – наголосив дипломат.

Новини за темою: В Україні вироблятимуть техніку та обладнання для розмінування
 
До речі, Харківські конструктори розробили машину для підготовки ґрунту до розмінування. Механізм вже пройшов відповідну сертифікацію, що дозволяє налагодити його виробництво та використовувати для розмінування територій, повідомили у пресслужбі Мінекономіки. 
Читайте також:
Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну "Кинджалами"
Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків
Хочуть піти в наступ на інших напрямках східної України - ISW пояснив стратегічну мету атак росіян на півночі Харківської області Хочуть піти в наступ на інших напрямках східної України - ISW пояснив стратегічну мету атак росіян на півночі Харківської області
У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення