USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Українських дітей в "ідеологічних" таборах Білорусі вчили любити РФ під пісні пропагандистської групи "Любе"

Також двічі за зміну дітей возили на військовий білоруський полігон, де давали в руки зброю
діти в білорусі

"Перевиховання" українських дітей в таборах у Білорусі

Джерело: Радіо Свобода

Дітей із тимчасово окупованих Росією територій України возили в Білорусь у дитячі літні табори на так звану реабілітацію. При цьому програма "відпочинку" охоплювала агітаційні заходи, спрямовані на викорінення української ідентичності, ментальну і культурну асиміляцію з Росією. Організацією таких поїздок у 2022–2023 роках опікувався Білоруський Червоний Хрест і Фонд паралімпійця Олексія Талая, йдеться у спільному розслідуванні журналістів "Схем" (проєкт української редакції "Радіо Свобода") і білоруської редакції "Радіо Свобода".

Розслідувачі з'ясували, що українським дітям, яких з окупації привозили у білоруські табори, влаштовували зустрічі з міліціонерами, фотосесії з білоруськими військовими, поїздки на військові полігони, знайомили зі зброєю.

"На концертах співали мілітарні пісні російських пропагандистських гуртів, таких як "Любе". Проводили ідеологічні розмови на підтримку російської агресії, налаштовували проти України. Поїздки в літні табори українських дітей з Маріуполя і Лисичанська відбувалися централізовано – через підконтрольні Росії органи освіти та шкільні заклади", – зазначається в розслідуванні.

Про це журналістам розповіли батьки дітей, які побували у 2023 році у таборах Білорусі. За цим же принципом у зимовий період організували поїздку на ялинку в Мінськ за участі лідера Білорусі Олександра Лукашенка.

За даними з витоку внутрішньої документації, яку розслідувачі отримали завдяки "кіберпартизанам" (група опозиційних до Лукашенка гакерів, – ред.), організацію так званого відпочинку для українських дітей з ТОТ у 2022 році окрім Білоруського Червоного Хреста забезпечувало представництво ЮНІСЕФ у Білорусі.

"Це відбувалося у межах програми "Гуманітарна допомога дітям-біженцям з України в літній період: організація оздоровлення й підготовка до навчального року". Так, у серпні 2022 року для цих дітей білоруський ЮНІСЕФ спільно із Білоруським Червоним Хрестом організовував їхнє розміщення у літніх таборах "Берізка" (Гродненська область, Білорусь) і "Липки" (Вітебська область, Білорусь)", – додають журналісти.

Водночас проводили розважальні заходи, під час яких діти перевдягалися у військову форму країни-агресорки, виконували проросійські воєнні пісні гурту "Любе".

А також організовували зустрічі з білоруською міліцією, під час якої знайомили зі зброєю. І двічі за табірну зміну підлітків возили на військовий білоруський полігон, де так само давали в руки зброю і дозволяли позувати з нею для фото.

Журналісти звернулися до представництва фонду ЮНІСЕФ у Білорусі

Медійники просять прокоментувати участь в організації так званого відпочинку у 2022 році українських дітей у Білорусі.

Також журналісти відправили запит у штаб-квартиру організації у США. Однак станом на момент виходу матеріалу відповідей не отримали.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у коментарі журналістам заявив, що ЮНІСЕФ перестав фінансувати подібні програми.

Новини за темою: ПАРЄ закликала парламенти Європи визнати депортацію українських дітей воєнним злочином

Раніше

5 квітня 49 країн оголосили спільну заяву щодо незаконної примусової депортації українських дітей до Росії у відповідь на проведення засідання Радбезу ООН за формулою Аррії, в якому РФ головує.

Також ми писали, що в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) заявили, що РФ явно порушувала права незаконно вивезених на російську територію українських дітей, а сама депортація може містити елементи злочину проти людяності.

Як відомо, 17 березня 2023 року Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

Раніше омбудсман розповідав, що у Росію під "тимчасову опіку" передали щонайменше 380 дітей з України. 

Також ми писали, що станом на 1 січня 2024 року з початку повномасштабного вторгнення Росія вбила 514 українських дітей.

Україна розслідує ймовірну роль Білорусі в насильницькому переміщенні дітей з окупованих Росією територій. Цю заяву зробили у відповідь на повідомлення білоруської опозиції у вигнанні про те, що 2 тис. 150 українських дітей, зокрема сироти у віці від 6 до 15 років, відправили до так званих "таборів відпочинку та санаторіїв" на території Білорусі.

Читайте також:
На Закарпатті під час сварки чоловік підпалив 10-річного сина своєї співмешканки: Дитина померла в реанімації На Закарпатті під час сварки чоловік підпалив 10-річного сина своєї співмешканки: Дитина померла в реанімації
Росія засудила до позбавлення волі 218 політв'язнів у Криму, більшість з них – кримські татари Росія засудила до позбавлення волі 218 політв'язнів у Криму, більшість з них – кримські татари
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ