USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ПАРЄ закликала парламенти Європи визнати депортацію українських дітей воєнним злочином

Резолюція підтримала ініціативу Bring Kids Back UA та створення Міжнародної коаліції країн з повернення українських дітей
війна діти депортація
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію про становище дітей України. Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради України.

Порівняно з Резолюцією 2495 (2023 рік), що Асамблея прийняла минулого квітня, сьогоднішній документ містить додаткові положення на захист українських дітей.

Зокрема, документ поновив положення про те, що депортація дітей України становить воєнні злочини, злочини проти людяності та містить ознаки геноциду.

Окрема увага приділяється підтримці ВПО: Асамблея закликає держави-члени посилити політичну підтримку та підтримку гуманітарних організацій для захисту внутрішньо переміщених дітей.

Резолюція підтримала ініціативу Bring Kids Back UA та створення Міжнародної коаліції країн з повернення українських дітей, а також привітала створення Центру захисту прав дитини, який працює під наглядом уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Асамблея закликала:

  • прийняти на рівні національних парламентів заяви та/або резолюції, що визнають депортації, насильницькі переміщення та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей злочином геноциду;
  • інформувати компетентні органи України про перетин кордону громадянами РФ, які незаконно усиновили чи встановили опікунство над українською дитиною;
  • запровадити та забезпечити подальше дотримання санкцій проти РФ та РБ, а також включити до санкційних списків осіб, причетних до депортації українських дітей;
  • оцінити участь представників ЗМІ у пропагандистських кампаніях, організованих РФ та РБ щодо депортованих українських дітей, з метою застосування відповідних заходів, наприклад, щодо відмови в акредитації та допуску на публічні заходи.

Окрім того, Асамблея посилить співпрацю шляхом створення ad hoc комітету, який дозволить парламентарям сприяти покращенню становища дітей України, де б вони не знаходилися. Нагадаємо, спецкомітет вже засідав у грудні в Парижі, відтепер прагнемо, аби він діяв на регулярній основі.

Раніше

5 квітня 49 країн оголосили спільну заяву щодо незаконної примусової депортації українських дітей до Росії у відповідь на проведення засідання Радбезу ООН за формулою Аррії, в якому РФ головує.

Також ми писали, що в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) заявили, що РФ явно порушувала права незаконно вивезених на російську територію українських дітей, а сама депортація може містити елементи злочину проти людяності.

Як відомо, 17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової

Раніше омбудсман розповідав, що у Росію під "тимчасову опіку" передали щонайменше 380 дітей з України. 

Також ми писали, що станом на 1 січня 2024 року з початку повномасштабного вторгнення Росія вбила 514 українських дітей.

Україна розслідує ймовірну роль Білорусі в насильницькому переміщенні дітей з окупованих Росією територій. Цю заяву було зроблено у відповідь на повідомлення білоруської опозиції у вигнанні про те, що 2150 українських дітей, зокрема сироти у віці від 6 до 15 років, було відправлено до так званих "таборів відпочинку та санаторіїв" на території Білорусі.

Читайте також:
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16