USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Росію під "тимчасову опіку" передали щонайменше 380 дітей з України, – Лубінець

За інформацією омбудсмана, процес незаконного всиновлення українських дітей у РФ розгорнутий максимально масштабно
Депортація дітей
Україна звинувачує РФ в геноциді через депортацію дітей
Джерело: відкриті джерела

У Росію під "тимчасову опіку" передали щонайменше 380 дітей з України. Про це розповів в інтерв'ю "Укрінформу" уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За інформацією омбудсмана, процес незаконного всиновлення українських дітей у РФ розгорнутий максимально масштабно.

"Окупанти намагаються одразу помістити українських дітей у російські сім'ї. Росіяни, коли зрозуміли, яку велику роботу ми – Україна, у тому числі наш офіс, – проводимо з документування воєнних злочинів, скоєних РФ (а подібне всиновлення дитини є воєнним злочином, – ред.), просто перестали це юридично визнавати як усиновлення. І називають це "передача під тимчасову опіку". Хоча фактично це те ж саме", – каже Лубінець.

Він озвучив цифру в щонайменше 380 українських дітей, яких передали під так названу "тимчасову опіку".

"Хоча я називаю це всиновленням. Також є офіційно встановлений факт усиновлення у РФ української дитини – депутат Держдуми Миронов офіційно вдочерив українську дівчинку, а потім змінив її документи. Маргарита перетворилася на "Марину", їй змінили й прізвище. Хоча це навіть не всиновлення, бо вони навіть свою процедуру порушили – просто переписали дитині свідоцтво про народження та визнали, що це нібито їхня дитина й завжди була їхньою. І це – непоодинокий випадок. Просто про багато випадків зараз публічно не можемо сказати, принаймні поки", – сказав омбудсман.

Наскільки масово росіяни перешкоджають українським дітям повертатися додому, як було у випадку з Богданом Єрмохіним?

"Взагалі трек Богдана став максимально відомим, публічним, тому що сама Львова-Бєлова провела пресконференцію щодо нього, де заявила, що нібито українські спецслужби вели його, що вони нібито змушували Богдана вийти з території РФ. Але Богдан, за нашою інформацією, сам двічі намагався покинути територію Росії та повернутися до України. І двічі його зупиняли росіяни. Тобто замість того, щоб принаймні приховати цей факт, вони зробили навпаки – публічно показали: дивіться, ось українська дитина, ми її не пустили в Україну. Скільки таких випадків? Багато. Випадок із Богданом – непоодинокий", – пояснив Лубінець.

До Білорусі вивезли понад 2 тис. 400 українських дітей: які дані щодо цього в Офісу омбудсмана?

"Приблизно такі ж самі. І ми фіксуємо нову системну проблему, коли росіяни депортують українських дітей саме через територію Білорусі. За моєю інформацією, вони постійно складають нові списки дітей, які зараз перебувають на тимчасово окупованій території України, зокрема в Донецькій і Луганській областях, які будуть через територію Білорусі вивезені до РФ. Напевно, в такий спосіб росіяни намагаються максимально закрити інформацію про те, що діти перебувають на території РФ. На мою думку, для них Білорусь – це такий додатковий чинник того, як приховати інформацію щодо депортованих українських дітей", – додав уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

І резюмував, що встановлення факту депортації та верифікація дитини – "це кропітка робота".

Викрадення росіянами українських дітей

Україна звинуватила РФ у спробах викорінити українську ідентичність дітей і заявила, що ймовірне викрадення до 20 тис. з них є геноцидом.

Це питання призвело до того, що Міжнародний кримінальний суд висунув Путіну звинувачення у воєнних злочинах у березні разом із російською уповноваженою з прав дітей Марією Львовою-Бєловою. Це настільки суперечливо, що Україна і Росія не говорять прямо з цього питання.

Новини за темою: Росія викрадає українських дітей з окупованих територій, аби заселити ними свої запустілі землі, – Семенюк

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням