USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Росія заявляє, що Україна готує підрив дніпровських дамб, щоб звинуватити РФ: В українському МЗС відповіли

Мова йде про Київську ГЕС та Канівське водосховище
Київська гес
Джерело: Укргідроенерго

Росія заговорила про удар по Київській ГЕС та Канівському водосховищу. Згадуючи підрив Каховської ГЕС, речниця МЗС Росії Марія Захарова вчергове звинуватила Україну і заявила, що начебто Україна готує підрив Київської ГЕС і Канівського водосховища, щоб звинуватити Росію. МЗС України уже відреагувало цю заяву.

Такі висновки Захарова зробила через дослідження Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Київського політехнічного інституту імені Сікорського, який оприлюднив можливі сценарії затоплення прилеглих територій внаслідок руйнування дамб окремих водосховищ каскаду Дніпра.

"Річ у тому, що у вересні і в жовтні 2022 року цей центр вже моделював наслідки прориву греблі Каховської ГЕС", - заявила Захарова.

Що кажуть в МЗС України

МЗС України навідріз спростувало закиди Захарової і назвало їх абсурдними. У відомстві зазначили, Росія хоче залякати людей.

"Не може бути жодної реалістичної мети чи мотиву для України руйнувати власну інфраструктуру чи створювати загрози для власних людей. Що стосується “покладання провини на РФ”, то російський режим сам чудово справляється з цим завданням власними воєнними злочинами. Варварський удар російської ракети по дітям у головній дитячій лікарні України “Охматдит” свідчить сам за себе", - йдеться у повідомленні МЗС України.

Там додали, що єдиною загрозою для України є Російська Федерація і наголосили: якщо щось станеться із Каховською ГЕС або Канівським водосховище - відповідальність лежатиме на Росії.

"Справжньою метою таких заяв Москви є намагання залякати українське суспільство та ввести в оману міжнародну спільноту та медіа. Росія вже багато разів демонструвала таку стратегію: звинувачувати інших у тому, що вчиняє чи планує вчинити сама. Чергові російські фантазії на тему дніпровських дамб — це привід для міжнародної спільноти ще уважніше слідкувати за діями Росії", - заявили у відомстві.

Там нагадали, що минулого Росія, підірвавши Каховську ГЕС, також звинувачувала у цьому Київ. На жаль, чимало іноземних видань тоді несвідомо підіграли російській пропаганді, поширивши новини із заголовками про Україну та Росію, які буцімто “звинувачують одне одного”.

"Ми закликаємо міжнародні медіа не цитувати російських спікерів без додаткової інформації про попередню історію їхньої брехні та не ставити знак рівності між українськими та російськими заявами. Професійний підхід до цитування професійних російських брехунів полягає у наданні контексту, а не простому переказі їхніх слів", - додали у МЗС.

Нагадаємо, вночі 6 червня минулого року війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС. Тепер Каховська ГЕС, що була зруйнована внаслідок атаки окупантів, взагалі не підлягає відновленню. 

Крім того, унаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС три місяці тому Україна втратила 35–40% запасів питної води, яку могла б споживати протягом року.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС