USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування

Виїзд стався у березні 2022 року
біженці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Київська прокуратура почала розслідувати незаконний виїзд за кордон родичів керівництва столичної Служби у справах дітей, який відбувся ще в березні 2022 року. Сталося це нібито під приводом супроводу дітей-сиріт під час евакуації до Німеччини, повідомили в пресслужбі Київської міської прокуратури.

Прокурори кажуть, що розслідувати ситуацію почали за заявою уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця.

Перевірять інформацію омбудсмена щодо того, як посадовці Служби у справах дітей та сімʼї міста Києва та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва організували виїзд за кордон кількох осіб.

Серед них були родичі посадовців, які під виглядом працівників закладів буцімто супроводжували дітей під час евакуації за кордон.

"А жоден із супроводжуючих, опинившись за межами України, не повернувся після того назад. Проводимо досудове розслідування", – зазначили в прокуратурі.

Що каже в заяві Лубінець?

Напередодні Дмитро Лубінець заявив про викриття схеми, як діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, стали прикриттям для близьких родичів київських посадовців, щоб нелегально виїхати за кордон та уникнути мобілізації.

Омбудсмен навів деталі так званої схеми. Виявилося, що ще в березні 2022 року, під час активних бойових дій поблизу Києва, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва у супроводі 20 осіб евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині.

"Ці вихованці – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах. За інформацією німецьких супроводжуючих, з початку евакуації було 55 дітей, проте відповідно до наказу директора центру до Німеччини евакуювали 68. Запитання – а де 13 дітей? Моніторингова група так і не змогла перевірити ці дані через ненадання інформації", – говорить уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Лубінець також зазначив, що супроводжуючі чоловіки звільнилися з посад після того, як опинилися за межами держави. Нині жоден з них не працює у цих органах і вони не повернулися до України.

Що стверджують у Службі у справах дітей?

Натомість у Службі у справах дітей та сім’ї КМДА заяву омбудсмена заперечують і кажуть, що вона ґрунтується лише на припущеннях і без підтверджених конкретних фактів.

"Ні в лютому, ні на початку березня 2022 року не існувало порядків та механізмів евакуації дітей. Ні Міністерство соціальної політики, ні Національна сервісна служба, ні офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини не надавали жодних вказівок і рекомендацій щодо порядку подальших дій та способів евакуації дітей-сиріт. На початку повномасштабного вторгнення за допомогою Служби у справах дітей та сім’ї за підтримки місцевої влади  вакуйовано в безпечні умови близько 1,5 тис. дітей-сиріт", – йдеться у повідомленні.

У Службі додають, що в складі евакуаційної групи з центрів соціально-психологічної реабілітації дітей Києва виїхали в Німеччину 67 дітей, наразі продовжують перебувати в евакуації 30. Решта дітей влаштовані в сімейні форми виховання.

До речі, міністр МВС Ігор Клименко зазначав, що незаконно перетнути український кордон у напрямку країн Євросоюзу намагаються десятки людей. І йдеться не тільки про ухилянтів від військової служби, а й тих, хто планував виїхати за допомогою підроблених документів.

Читайте також:
Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Страховий стаж за кордоном: Що потрібно майбутньому українському пенсіонеру, щоб його отримати? Страховий стаж за кордоном: Що потрібно майбутньому українському пенсіонеру, щоб його отримати?
У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття? У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття?