USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Депортованим українським дітям у РФ змінюють імена та дати народження, – Верещук

Україна намагається ідентифікувати викрадених дітей
Депортація діти

Окупанти депортували тисячі українських дітей

Джерело: відкриті джерела

У Росії змінюють імена та дати народження незаконно депортованим українським дітям. Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, передає "РБК-Україна".

"У Росії, де в усіх регіонах їх ховають, змінюють ідентичність, імена, прізвища, дати народження, роблять усе, щоб асимілювати, а фактично – чинять акт геноциду стосовно наших дітей, насильно русифікують, дають так звані паспорти, роблять усе, щоб діти забули про свою рідну землю, забули мову, забули культуру і прийняли, як вони кажуть, нову реальність", – сказала Верещук.

При цьому наголосила, що Україна потребує масової міжнародної підтримки в питанні повернення дітей.

"Нам потрібен тиск на Росію. Ми повинні знайти механізм негайно. Тому що кожен день, доки діти залишаються там, – це мінус до їхнього майбутнього, це втрата їхньої ідентичності", – зазначила віцепрем'єр.

Депортація українських дітей, здійснена Росією, може містити елементи злочину проти людяності

В Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) заявили, що РФ явно порушувала права незаконно вивезених на російську територію українських дітей, а сама депортація може містити елементи злочину проти людяності. Про це йдеться у звіті ОБСЄ.

У місії вважають, що Росія явно неодноразово порушила інтереси та права депортованих дітей.

"РФ також позбавляла українських дітей права на особистість, сім’ю, на об’єднання з родиною. Також порушувала їхні права на освіту, доступ до інформації, право на відпочинок, дозвілля, ігри, дозвілля та участь у культурному житті й мистецтві, а ще право на думку, совість і релігію, право на здоров’я, свободу і безпеку", – йдеться у звіті.

В ОБСЄ зазначили, що трьома найпоширенішими причинами організованого переміщення українських дітей до РФ є "евакуація з міркувань безпеки, передача з метою усиновлення або прийомної сім’ї та тимчасове перебування в так званих таборах відпочинку".

"Депортація українських дітей, здійснена російською владою, може містити елементи злочину проти людяності. Мали місце численні та повторювані порушення прав дітей на ідентичність, на сім’ю, освіту, на доступ до інформації, на відпочинок, на дозвілля та участь у культурному житті та мистецтві, а також права на думку, совість і релігію, на здоров'я, на свободу та безпеку", – стверджують в ОБСЄ.

Втім, в ОБСЄ вказують, що група експертів не змогла визначити точну кількість вивезених росіянами українських дітей, але "факт широкомасштабного переміщення українських дітей не заперечують ні Україна, ні Росія".

Обидві сторони називають абсолютно різні цифри: у Москві, за даними місії, говорять, що за рік повномасштабного вторгнення Росія прийняла 5,3 мільйона людей з України, в тому числі – 738 тисяч дітей.

Натомість український омбудсмен Дмитро Лубінець вважає наведену РФ цифру завищеною і припускає, що кількість дітей може становити близько 150 тисяч. 

А от уповноважена ВР з прав дитини Дар’я Герасимчук мовить про "кілька сотень тисяч депортованих дітей, тобто десь 200–300 тисяч".

Нині ж Україна намагається ідентифікувати викрадених дітей. Станом на 22 квітня 2023 року кількість ідентифікованих депортованих дітей склала 19 393, вдалося повернути лише 361 дитину.

У світі оголосили спільну заяву щодо незаконної примусової депортації українських дітей до Росії

5 квітня 49 країн оголосили спільну заяву щодо незаконної примусової депортації українських дітей до Росії у відповідь на проведення засідання Радбезу ООН за формулою "Аррії", в якому РФ головує. Заяву у Twitter опублікував постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця.

Численні міжнародні організації й об'єднання, включаючи Міжнародний кримінальний суд, Міжнародну комісію ООН щодо України, наукові установи, медіа та незалежні неурядові організації звернули увагу на незаконну примусову депортацію Росією дітей з території України до РФ.

"РФ продовжуватиме зловживати повноваженнями та привілеями постійного члена Ради Безпеки ООН для поширення дезінформації про масштабне викрадення та незаконну примусову депортацію тисяч українських дітей. РФ намагатиметься представити свої дії в Україні такими, що відповідають міжнародному праву, правам дитини та порядку денному "Діти та збройні конфлікти". Це не може бути далі від істини", – йдеться у заяві.

У спільній заяві нагадали, що факти депортації українських дітей до РФ очевидними:

  • російська влада затримала та примусово депортувала понад 19 500 українських дітей з їхніх домівок в Україні до Росії. Це включало навмисне відокремлення дітей від батьків і викрадення дітей із дитячих будинків перед відправленням цих дітей у РФ;
  • незалежна Міжнародна слідча комісія ООН щодо України визначила, що передача та депортація Росією дітей в межах України та до Російської Федерації порушує міжнародне гуманітарне право та є воєнним злочином;
  • на президента РФ Володимира Путіна й російську уповноважену з прав дітей Марію Львову-Бєлову МКС видав ордери на арешт за незаконну депортацію до Росії українських дітей з окупованих територій України.

"Ми засуджуємо дії Російської Федерації в Україні, включаючи, зокрема, примусову депортацію українських дітей, а також інші серйозні порушення щодо дітей, вчинені російськими військами в Україні. Жодна кількість дезінформації, яка поширюється РФ, не може заперечити правдивість цього питання або захистити людей від відповідальності за ці злочини", – зазначили представники країн.

Документ підписали Андорра, Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Грузія, Греція, Гватемала, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Республіка Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Королівство Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, Велика Британія та США.

Новини за темою: Рада пропонує встановити кримінальну відповідальність за насильницьке вивезення людей з України
Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт