USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

З наступного року в Україні не буде заочної форми навчання: Що чекає на студентів?

Студенти, які нині навчаються на заочній та вечірній формах, зможуть завершити своє навчання
студенти

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Уряд України підтримав законопроєкт, який запроваджує фундаментальні зміни у системі освіти. Так, з наступного року скасовується заочна форма навчання. Також передбачено й інші нововведення, які нададуть студентам "більше свободи дій". Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Тепер замість заочної чи вечірньої форми навчання законопроєктом передбачена дистанційна.  

"Україні потрібні освічені громадяни, тому відмовляємося від заочки з 2024 року. Заочна форма навчання – радянський рудимент освіти. Дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта "для галочки", – наголосив Федоров.

Що буде зі студентами які зараз навчаються на заочній та вечірній формах навчання?

Як повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий, студенти, які нині навчаються на заочній та вечірній формах, зможуть завершити своє навчання.

"А починаючи з 2024 року нові вступники вже обиратимуть або денну, або дистанційну форми здобуття освіти", – додав він.

За словами Михайла Федорова, тепер у студентів буде більше свободи дій.

"Вони вибиратимуть, скільки вчитися, які саме предмети цікаві й навіть зможуть змінювати спеціальність після одного-двох років навчання", – наголосив міністр.

Докладніше про нововведення

  • У студентів-контрактників з’явиться можливість регулювати строки навчання. Вони зможуть управляти своєю річною навантаженістю у межах 30–80 кредитів ЄКТС на рік, тобто завершити бакалаврську програму за три, чотири, п'ять або ж шість років. Це створить більше можливостей для вибору та свободи студентів, повідомив Оксен Лісовий.
  • На бакалаврському освітньому рівні ЗВО зможуть створити міждисциплінарні програми – такі, де в межах однієї галузі вивчаються кілька спеціальностей. За словами Лісового, студент вступає на галузь і після проходження двох курсів (або ж 60–120 кредитів ЄКТС) може обрати спеціальність у межах цієї галузі для подальшого навчання.

Раніше ми повідомляли, що освітяни назвали найпопулярніші цьогоріч виші серед українських вступників.

Виші визначали за кількістю заяв від абітурієнтів, які вступають на основі повної загальної середньої освіти.

Читайте також:
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили