USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна має намір самостійно впоратися із загрозою РФ у Чорному морі, – Politico

У Чорному морі є кораблі, які таємно забезпечують російську армію
Чорне море

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Оскільки Туреччина не перевіряє кораблі, які можуть таємно забезпечувати російську армію, Україна самостійно почала боротися із загрозою РФ у Чорному морі. Про це пише Politico.

"Ще більше занепокоєння викликають кораблі, які, як стверджується, таємно постачають російські збройні сили. Деякі зараз маскуються під торгові судна – вони можуть виконувати комерційні завдання або наймати цивільні екіпажі. Але вони несуть техніку російських збройних сил, а не плавають під військово-морським прапором", – вважає морський експерт Йорук Ішик зі Стамбула.

Зазначається, що Туреччина не інспектує ці кораблі. Крім того, незважаючи на членство в НАТО, Анкара відмовилася вводити санкції проти Москви. При цьому, щоб захистити себе від наслідків конфлікту, Туреччина підтримала "зернову угоду" за посередництва ООН.

"Турецький уряд отримав компенсацію за конфлікт. Вони сприяли вкраденим поставкам зерна з України і подбали про те, щоб зберегти хороші відносини з Москвою, а також з Києвом. Але крах "зернової угоди" показує межі, в яких Анкара може впливати на Чорне море", – каже професор Школи післядипломної освіти Військово-морського флоту США Раян Гінгерас.

Видання робить висновок, що Україна відкрила морський фронт і явно має намір самостійно впоратися із загрозою, яку становить Росія на морі.

Там нагадали, що минулого тижня Київ оголосив води навколо російських чорноморських портів небезпечними і попередив, що всі кораблі вважатимуться військовими цілями.

"За кілька годин до цього українські збройні сили збили російський танкер "Сіг", який перевозив 43 123 барелі мазуту. Ця ціль була найчудовішою – адже корабель уже понад пів століття допомагає російським збройним силам. Удар по "Сігу", секретному допоміжному судну ВМФ Росії, завдає удару по російській логістиці в Сирії, завдає шкоди прибуткам пов'язаних із Кремлем еліт, що заробляють гроші на цій торгівлі, і скорочує кошти, які використовуються для оплати своїх найманців", – ідеться в матеріалі.

Нагадаємо, у Чорному морі біля берегів Новоросійська (Краснодарський край, РФ) у ніч проти 4 серпня було атаковано великий десантний корабель Північного флоту Росії. Унаслідок атаки корабель дістав серйозну пробоїну і поки що не може виконувати свої бойові завдання.

Як зазначили військові експерти, атаками на кораблі Україна довела РФ, що блокування портів можливе з обох боків, і поставила агресору ультиматум: або Чорне море буде розблоковано для всіх цивільних вантажів України та Росії, або плавати в ньому не буде ніхто. Це дає Україні потужний важіль для розблокування портів для всіх видів продукції.
Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW