USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Новоросійську українські дрони атакували великий десантний корабель РФ. Відео

У мережі показали кадри самої атаки на корабель
великий десантний корабель
Джерело: wikipedia

У Чорному морі біля берегів Новоросійська (Краснодарський край, РФ) у ніч на 4 серпня було атаковано великий десантний корабель Північного флоту Росії. Відео атаки поширюється в соцмережах, при цьому, за даними українських ЗМІ, операцію підтвердили в СБУ.

Що сталося?

Уранці 4 серпня Міноборони Росії опублікувало заяву про атаку українських надводних дронів в акваторії Новоросійська. Там розповіли, що в атаці брали участь два дрони, а саму атаку було "відбито".

Через деякий час один із так званих російських "воєнкорів" у своєму Telegram-каналі опублікував відео, як біля берегів Новоросійська буксирують пошкоджений корабель, попередньо, проєкту 775 "Оленегорский горняк".

У мережі від росіян одразу ж посипалися обурливі коментарі в бік Міноборони РФ, мовляв, там же заявили, що атаку відбито.

Крім того, за даними місцевих тг-каналів, крім корабля в акваторії Чорного моря було атаковано "нафтовий маяк".

Хто проводив операцію?

Як пише "Українська правда" з посиланням на джерела в СБУ, операцію проводили саме співробітники Служби безпеки України спільно з Військово-морськими силами ЗСУ.

Також спецслужба показала відео самої атаки.

"На відео видно, як надводний дрон СБУ, насичений 450 кілограмами тротилу, атакує ворожий корабель, де перебуває близько 100 осіб екіпажу", – коментують кадри джерела в Службі безпеки України.

Унаслідок атаки "Оленегорский горняк" дістав серйозну пробоїну і поки що не може виконувати свої бойові завдання. "Тому всі заяви росіян про "відбиту атаку" – фейк, зазначив співрозмовник.

Що відомо про БДК "Оленегорский горняк"?

У Вікіпедії корабель описується як "найкращий десантний корабель Північного флоту 2007 року".

Судно входить до 121-ї бригади десантних кораблів Північного флоту РФ, однак, з огляду на атаку на нього в Чорному морі, корабель було перебазовано туди після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

На озброєнні "Оленегорского горняка" стоять дві здвоєні 57-мм артилерійські установки АК-725, дві пускові установки реактивної системи залпового вогню А-215 "Град-М", чотири пускові установки переносного зенітно-ракетного комплексу "Стріла-2".

На борту можуть розташовуватися до 500 тонн техніки і вантажів, а також 225 осіб особового складу.

Як відомо, українські військові не вперше проводять операцію проти російських кораблів у Чорному морі. Минулого року ракети українського виробництва "Нептун" завдали серйозних ушкоджень російському крейсеру "Москва", внаслідок чого він пішов на дно.

Пізніше кораблі РФ були атаковані в Севастопольській бухті, після чого в СБУ підтвердили, що операція була успішною.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині