USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Початок навчання українських пілотів на F-16 у Румунії: Ігнат роз’яснив (оновлено)

Тренування на військово-повітряній базі Фетешті, що за 150 кілометрів на схід від Бухареста, триватиме пів року
F-16
F-16
Джерело: відкриті джерела

Міністр оборони Румунії Анджел Тилвар разом із нідерландською колегою Кайсою Оллонгрен у понеділок, 13 листопада, відкрили навчальний центр винищувачів F-16 на військово-повітряній базі Фетешті, де навчатимуться пілоти з України. Про це пише видання DW.

Зазначається, що навчання пілотів у Європейському навчальному центрі, що розташований за 150 кілометрів на схід від Бухареста, триватимуть пів року. Компанія Lockheed, яка виробляє F-16, надала інструкторів і технічний персонал для проведення навчань.

Як повідомило "Суспільне", на базі не лише навчатимуть пілотів з нуля, а й проводитимуть курси підвищення кваліфікації.

"Буде 16 навчальних програм. Також це стосуватиметься України. Це перша колаборація румунського та нідерландського урядів. Ми всі хочемо зберегти колективну безпеку", – сказала пані посол США в Румунії Кетлін Кавалек.

Румунські пілоти почнуть навчання 14 листопада, дату початку навчання українців ще не анонсували. 

Ігнат спростував початок навчання

Українські пілоти не розпочинають навчання на F-16 в Румунії. Центр в якому мають проводитись заняття ще будується. Про це розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат, передає "РБК-Україна".

Ігнат нагадав, що сьогодні в мережі з'явилось відео, на якому було видно роботу льотчиків на американських винищувачах F16. За даними ЗМІ відео було знято нібито на військово-повітряній базі у румунському місті Фетешть, де незабаром планують розпочати навчання українських льотчиків, а робота пілотів це – показові польоти.

Проте Ігнат заявив, що українські пілоти не розпочинають навчання в Румунії на F-16, ба більше сам центр, за його словами, ще на стадії будівництва.

"Ніякого навчання не починається в Румунії", – заявив речник Повітряних сил.

З приводу центру навчання, Ігнат пояснив, що наразі він лише будується.

"Щодо центру: інколи заяви іноземних партнерів потрібно розглядати під іншим кутом. От передали Нідерланди 5 літаків. Вони передали першу партію у майбутній центр, який формується, який будується, там фундамент тільки залили, наскільки мені відомо. Є там злітно-посадкова смуга, але поки що ніякої мови про навчання українських пілотів не йде", – додав він.

F-16 – американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління

Розроблений у 1974 році компанією General Dynamics. Передано в експлуатацію у 1978 році. У 1993-му General Dynamics продала свій авіабудівний бізнес компанії Lockheed Corporation (нині – Lockheed Martin).

F-16 завдяки своїй універсальності і відносно невисокій вартості є наймасовішим винищувачем четвертого покоління (на червень 2018 року побудовано понад 4604 літаків) і користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь (перебуває на озброєнні 25 країн, на 2019 рік був найрозвиненішим у світі).

Останні з 2231 F-16 для ВПС США були передані замовнику у 2005 році. Модернізований F-16 продовжили вироблятися на експорт у 2018 році, зокрема, у червні 2018 року 16 літаків замовив Бахрейн, 14 – Словаччина та 8 – Болгарія у версії F-16V.

Низка союзників України погодились надати нашій країні винищувачі F-16

Сполучені Штати Америки оголошували, що в жовтні на своїй території почнуть навчати українських пілотів керувати літаками F-16. 20 серпня під час візиту до Нідерландів президент Володимир Зеленський заявив, що ця країна передасть Україні 42 винищувачі F-16 після тренування українських пілотів та інженерів. Однак згодом прем'єр Нідерландів Марк Рютте пояснив, що наразі держава має 42 літаки F-16, частину з них залучать до навчань українських пілотів у Данії та Румунії. І зауважив, що Україна отримає інші винищувачі, тож нідерландський очільник уряду не може назвати точну кількість F-16, яку зрештою передадуть із Нідерландів.

Данія також долучиться до "коаліції F-16" і надасть Україні 19 літаків. У данському Міноборони зазначили, що згодні передати винищувачі в тісній співпраці зі США та іншими партнерами, коли будуть виконані умови для такої передачі. Першу групу цих літаків країна відправить уже у 2023 році.

Тим часом на території Польщі організовують виробництво комплектуючих для американських винищувачів F-16. До кінця наступного року планують виробляти 70–80 відсотків конструкції корпусу винищувачів.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров