USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Тріщини в російській армії: Як вплинуло зникнення безвісти генералів на хід війни

Те, що представляють у Міноборони РФ, - це добре поставлені виступи міністра Шойгу та зазвичай непомітного Герасимова
Путін з генералом
Джерело: відкриті джерела

Втрату одного генерала під час війни можна вважати нещастям, втратити двох протягом 24 годин має вигляд необережності. Але те, що сталося з російським командуванням на півдні України – і ці два випадки ілюструють подальші недоліки та незгоду серед військового керівництва Росії, повідомляє CNN.

Так, 11 липня вранці українська ракета влучила в готель у прибережному місті Бердянськ, який захопили російські військові. Одним із численних втрат росіян став генерал-лейтенант Олег Цоков, заступник командувача Південним військовим округом і ключова фігура в обороні Росії окупованих районів півдня України. Вважається, що він був найвищим серед приблизно 10 російських генералів, убитих під час кампанії в Україні.

Джерело: відкриті джерела

"58-ма бригада зробила готель "Дюна" своєю штаб-квартирою, але Цоков усе-таки переїхав. І це після важкого поранення восени минулого року під час українського удару під Сватовим. Також бригада є важливою складовою оборони передових рубежів на заході Запорізької області, де українські війська здійснюють спроби прориву в контрнаступі", - пише видання.

Згодом увечері в середу, 12 липня, з’явилося чотирихвилинне аудіозвернення від генерал-майора Івана Попова, командира 58-ї, в якому він критикував те, що він назвав зрадою російського військового керівництва та неадекватністю, що спричинило масові втрати серед його людей.

Джерело: відкриті джерела

У його повідомленні стверджувалося про серйозні недоліки російської оборони. Попов, як інформує медіа, зазначив, що ставив питання про "відсутність контрбатарейного вогню", відсутність постів артилерійської розвідки та масову загибель і поранення побратимів від ворожої артилерії. 

Скарги генерала, на думку Інституту вивчення війни, можуть виявити важливі проблеми для росіян – що їм "не вистачає оперативних резервів, які б дозволили їм здійснювати ротацію особового складу, що обороняється від українських контрнаступів, і що російські лінії оборони можуть бути крихкими".

Припущення російських блогерів

Російські військові блогери припустили, що і Цоков, і Попов були здібними солдатами, які викликали лояльність серед своїх людей. У 2021 році останній виступив на церемонії в Кремлі за участі президента Володимира Путіна для військових курсантів. Останні слова Попова на посаді командувача дійсно були присвячені його військам.

Заколот "Вагнера" наприкінці червня поставив під сумнів ефективність і відданість кількох високопоставлених осіб, деяких із яких з того часу ніхто не бачив.

Новини за темою: У РФ через заколот Пригожина затримали 13 офіцерів, зокрема Суровікіна, – WSJ

Коли заколот розгортався, генерал Олег Суровікін, голова Повітряно-космічних сил Росії, з’явився на відео дещо розпатланим і закликав ватажка "Вагнера" Євгена Пригожина припинити його повстання. Суровікін був у добрих стосунках з Пригожиним, який висловлював своє захоплення генералом.

"Дійсно, саме Суровікін організував упорядкований вихід із Херсона в листопаді минулого року, заслуживши похвалу за це, після того, як його призначили головою російських військ в Україні. Але потім його замінили в січні й не бачили відтоді, як розгорнувся заколот "Вагнера", - стверджує ЗМІ.

Один із найвідоміших блогерів РФ Рибар каже, що доля Попова є показовим "полюванням на відьом", яке почалося після заколоту Пригожина. Наразі місцезнаходження Попова невідоме.

Водночас серед усієї невизначеності та плутанини Міноборони зберігає чернече мовчання. Ні слова про Цокова через два дні після його вбивства. Також відсутні обмеження щодо збитків після різкого звільнення Попова. Без коментарів і щодо місця перебування Суровікіна.

Те, що представляють у Міністерстві оборони, - це добре поставлені виступи міністра Шойгу та зазвичай непомітного Герасимова. Невдовзі після заколоту Шойгу бачили під час інспекції десь в Україні (проте, коли саме було знято відео, залишається під питанням), інформує видання.

Думка західних експертів

Західні експерти кажуть, що культура дрібного суперництва, яка частково спричинена ендемічною корупцією, пронизує Міністерство оборони та багато ешелонів збройних сил, попри нагальні потреби кампанії в Україні.

Є також серійні звіти про некомпетентність і жорстокість серед старших командирів. Один приклад: фіаско штурму міста Вугледар у січні, друга катастрофа, над якою керував той самий командир.

Минулого року була хаотична спроба подолати річку на сході України, яка закінчилася втратою більшої частини батальйонної тактичної групи.

"А ще є сюрреалістична сага про Пригожина. Коли почався його заколот, лідер "Вагнера" вилаяв двох високопоставлених військових, а також дав зрозуміти, що метою є звільнення Шойгу та Герасимова, яких він ненавидів. Через п'ять днів, за даними Кремля, Пригожин і його старше командування провели тригодинну зустріч з Путіним (який прирівняв заколот до державної зради - ред.), щоб обговорити свої проблеми. Будь-яка військова кампанія зазнає невдач і плутанини", - пише медіа.

Втрата більш здібних командирів є ще однією ознакою того, що російська "спеціальна військова операція" з кожним тижнем слабшає.

Новини за темою: За час повномасштабного вторгнення бійці ЗСУ ліквідували до 20 російських генералів: Графіка

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Бій Усик - Ф'юрі: За контрактом, Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни Бій Усик - Ф'юрі: За контрактом, Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України
Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено