USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У РФ через заколот Пригожина затримали 13 офіцерів, зокрема Суровікіна, – WSJ

13.07.2023 19:32 104
Близько 15 офіцерів були відсторонені від виконання обов'язків або звільнені
Суровкін
Джерело: відкриті джерела

Російська спецслужба затримала щонайменше 13 високопоставлених військових, у тому числі генерала Сергія Суровікіна, у зв’язку з заколотом Євгена Пригожина, 15 офіцерів відсторонили або звільнили. Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

За інформацією джерел видання, Суровікіна затримали через кілька годин після початку заколоту, наразі його утримують у Москві. Йому не висунули жодних звинувачень у скоєнні злочину.

"Генерал не перебував у СІЗО, але проходив неодноразові допити, оскільки слідчі з'ясовували його роль у повстанні. Суровікін знав про плани повстання, але не брав участі в заколоті. Генерала можуть відпустити, коли Путін вирішить, що робити з наслідками заколоту, на думку співрозмовників видання", - кажуть співрозмовники видання.

Всього для допиту затримали щонайменше 13 старших офіцерів, деяких з них пізніше відпустили. Близько 15 офіцерів були відсторонені від виконання обов'язків або звільнені.

"Ці затримання пов'язані з чистками від тих, кому, як вважають, більше не можна довіряти", – сказав один з джерел.

Новини за темою: За час повномасштабного вторгнення бійці ЗСУ ліквідували до 20 російських генералів: Графіка

Заступник Суровікіна Андрій Юдін і заступник начальника військової розвідки Володимир Алексєєв також були затримані, але пізніше їх відпустили. Військових відсторонені від виконання службових обов'язків, їхні пересування обмежені, і вони перебувають під наглядом.

Алексєєв мав давні зв'язки з "Вагнером", однак, як і Суровікін, на початку заколоту публічно закликав найманців скласти зброю. Серед інших затриманих – колишній генерал-полковник Михайло Мізінцев, який раніше обіймав посаду заступника міністра оборони, а наприкінці квітня приєднався до "ПВК Вагнер", пише медіа.

Ексгенерал отримав прізвисько "М'ясник Маріуполя" за те, що керував російським штурмом міста, який супроводжувався масованими бомбардуваннями житлових кварталів, щоб примусити Маріуполь до капітуляції. Мізінцев був знятий з посади заступника міністра, відповідального за логістику, і приєднався до "Вагнера" за кілька місяців до заколоту.

Разом з тим, ні Кремль, ні Міністерство оборони Росії не відповіли на запити видання про коментарі.

Під час заколоту вагнерівці хотіли захопити ядерну базу, – Буданов

Днями голова Головного управління розвідки України Кирило Буданов заявив, що вагнерівці під час повстання мали намір захопити ядерну зброю та дійшли до ядерної бази "Воронєж-45". Про це він сказав в інтерв'ю виданню Reuters.

Так, за даними видання, під час повстання група військової техніки ПВК "Вагнер" відхилилася від руху в бік Москви й повернула на схід по шосе в напрямку російської військової бази, де зберігається ядерна зброя. Зазначається, що їх слід "обірвався" близько за 100 км від ядерної бази "Воронєж-45".

Буданов заявив, що вагнерівці дійшли набагато далі. За його словами бойовики дісталися до ядерної бази і мали намір заволодіти невеликими ядерними пристроями радянських часів, щоб "підняти ставки" у своєму повстанні.

"Тому, якщо ви готові битися до останнього, то це один із об'єктів, який значно підвищує ставки", – сказав Буданов.

Голова ГУР України зазначив, що єдиною перешкодою перед бойовиками ПВК "Вагнер" і ядерною зброєю були двері ядерного сховища.

"Двері сховища були зачинені, і вони не потрапили до технічної частини", – пояснив Буданов.

За його словами, на "Воронєжі-45" розміщені невеликі ядерні пристрої, які можна носити в рюкзаку. 

Заколот Пригожина 

У РФ 23–24 червня стався заколот Пригожина. Він назвав те, що відбувалося, "маршем справедливості". Вранці 24 червня засновник "Вагнера" заявив про захоплення військових об'єктів Ростова-на-Дону й намір іти на Москву, але ввечері того самого дня Пригожин повідомив, що передумав і розвертає колони ПВК "у зворотному напрямку".

24 червня спікер Путіна Дмитро Пєсков заявив, що за підсумками переговорів Пригожин "піде в Білорусь", а справу за фактом заколоту, відкриту щодо нього у РФ, припинять.

Керівник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов заявив, що серед наслідків "заколоту "Вагнера"" для України значущими є компрометація російського керівництва та те, що підлеглі Євгена Пригожина більше не воюватимуть проти України.

Шойгу наказав ліквідувати вагнерівців на окупованих територіях

За наказом міністра оборони РФ Сергія Шойгу з 25 червня розпочалася фізична ліквідація вагнерівців на тимчасово окупованих територіях Донецької і Запорізької областей. Про це інформує Центр протидії дезінформації при РНБО України.

"Докорінно змінилося відношення до вагнерівців на українському фронті. За оцінками західних розвідок, з Пригожиним до Білорусі відбуло не більше тисячі вагнерівців, а інших змушують укладати контракти з міністерством оборони. За наказом Шойгу з 25 червня розпочалася фізична ліквідація вагнерівців на тимчасово окупованих територіях Донецької та Запорізької областей", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з них створюють окремі штурмові загони смертників і відправляють відбивати втрачені росіянами позиції. 

"Навіть якщо штурми були вдалими, ці позиції "накривають" з артилерії російської армії. За попередніми даними, тільки за дві доби втрати від такого "підходу" перевищили 50 людей", – інформує ЦПД.

За його даними, зачистка внутрішньої підтримки "Вагнера" супроводжується намірами Кремля взяти під контроль "імперію Пригожина" в Африці та на Близькому Сході. 

"Звісно, Росія не може відмовитися від такого важеля впливу в Африці, як ПВК "Вагнера". Тому єдиним виходом для Кремля стає ребрендинг компанії з призначенням нових очільників. Представники російського МЗС уже попередили лідерів африканських країн, що ПВК "Вагнера" продовжить свою діяльність, але під новим керівництвом", – заявили у відомстві.

Зазначається, що один із заступників міністра закордонних справ РФ особисто заявив президенту Сирії Башару Асаду, що підрозділи ПВК більше не діятимуть самостійно.

"Ба більше, за наявною інформацією, російська воєнна поліція затримала главу відділення ПВК "Вагнера" у Ес-Сувейді, що на півдні Сирії, та трьох високопоставлених командирів ПВК на авіабазі Хмеймім", – зазначили у ЦПД.

У відомстві вважають, що наразі невідомо, чи втратить ватажок ПВК "Вагнера" остаточний контроль над своєю армією бойовиків, чи боротьба за владу лише перейде на новий рівень. Проте режим Кремля отримав найсильніший удар у спину, який став першим практичним етапом демонтажу путінської системи.

ПВК "Вагнера" продовжує вербувати найманців для війни в Україні

30 червня стало відомо, що приватна військова компанія "Вагнера" продовжує вербувати найманців по всій Росії на війну проти України, попри невдалу спробу заколоту, інформує BBC.

Журналісти видання зателефонували на десятки номерів центрів вербування, розташованих у Росії. Вони повідомляли, що телефонують на прохання брата, та цікавились можливістю долучитися до війни проти України у складі ПВК.

У всіх вербувальних центрах підтвердили, що все працює "як завжди". Також там наголосили, що нові "члени" підписують контракти саме з "Вагнером", а не з міноборони РФ.

Зокрема, у Мурманську жінка зі спортивного клубу "Вікінг" підтвердила, що все ще вербує найманців.

"Так, саме для цього ми набираємо працівників. Якщо хтось хоче прийти, їм просто потрібно зателефонувати мені, і ми призначимо день", – зазначила вона.

Новини за темою: Пригожин хотів захопити в полон Шойгу з Герасимовим, – WSJ

Як зауважує видання, довгий список контактних осіб "Вагнера" в основному ґрунтується на бійцівських клубах, включаючи школи бойових мистецтв та боксерські клуби. Декілька людей, які підняли слухавку, уточнили, що нові члени підписують контракти з групою найманців, а не з міноборони Росії.

"Це абсолютно не має відношення до міністерства оборони. Ніщо не зупинилося, ми все ще набираємо (найманців, – ред.)", – відповів журналістам представник спортивного клубу "Спарта" у Волгограді.

Читайте також:
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові
Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ "Сіверськ"
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ