USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

США знову вдарили по хуситах в Ємені: Цього разу націлилися на десять різних об’єктів

Ударів завдали ракетами Tomahawk
хусити й корабель
Есмінець USS Carney збиває ракети та безпілотники хуситів над Червоним морем, 19 жовтня 2023 р.
Джерело: The Washington Post

Військово-морські сили Сполучених Штатів Америки завдали нової серії ракетних ударів проти хуситів в Ємені, націлившись приблизно на десять різних об’єктів. У такий спосіб Вашингтон активізував заходи з придушення атак на комерційне судноплавство в Червоному морі, повідомили офіційні посадовці США, яких цитує Washington Post.

За інформацією, Збройні сили Сполучених Штатів завдали ударів по 14 ракетам, які хусити "завантажили для стрільби".

"Ракети були на пускових рейках і становили безпосередню загрозу для торговельних суден і кораблів ВМС США, і могли бути випущені в будь-який момент. Саме це й змусило американські сили завдати удару для самооборони", – йдеться у заяві військових.

Також голова Центрального командування генерал Майкл Ерік Курілла сказав, що Сполучені Штати продовжуватимуть вживати заходів для захисту життя невинних моряків.

"Ударів завдали ракетами Tomahawk. В атаці брали участь щонайменше один військовий корабель і один підводний човен", – розповіли двоє представників оборони, які побажали залишитися анонімними через делікатність питання. 

Що відбувається у Червоному морі?

У Червоному морі з листопада минулого року тривають атаки єменських хуситів на торгові судна, які нібито мають звʼязки з Ізраїлем. Хусити кажуть, що так ведуть війну проти Ізраїлю і допомагають боротьбі палестинського угруповання ХАМАС, що теж підтримується Іраном.

Новини за темою: Контакт між армією та населенням дуже сильно підтримує бойовий дух бійців та їхніх сімей, – спікерка Армії оборони Ізраїлю

Спочатку бойовики захопили вантажне судно Galaxy Leader і взяли заручників, потім спробували захопити танкер Central Park, але йому допоміг есмінець USS Mason (DDG 87).

У грудні 2023 року хусити почали обстрілювати ракетами й атакувати дронами цивільні та військові кораблі в Червоному морі. Через безпекові ризики найбільший контейнерний перевізник світу, данський Maersk призупиняв усі перевезення Червоним морем.

Торік 19 грудня США оголосили про початок операції Operation Prosperity Guardian проти хуситів у морі. До неї доєдналися Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Іспанія, Норвегія, Нідерланди та інші – загалом у коаліції понад 20 країн. 

Новини за темою: ХАМАС планував масштабну війну проти Ізраїлю, готував другий масований напад, – WP

Збройні сили Сполучених Штатів Америки та Великої Британії в ніч проти 12 січня 2024 року завдали ударів по об’єктах хуситів в Ємені. 

16 січня стало відомо, що Військово-морські сили Сполучених Штатів Америки перехопили іранську зброю, яку мали доставити хуситам. Постачання здійснювали за допомогою судна. 

Додамо

Сполучені Штати Америки знову внесли хуситів до переліку світових терористичних організацій. Причиною став їх напад на торговельні судна в Червоному морі. Про це йдеться в заяві радника голови Білого дому з питань національної безпеки Джейка Саллівана.

"Ці напади відповідають хрестоматійному визначенню тероризму. Бойовики поставили під загрозу персонал США, цивільних моряків і наших партнерів, поставили під загрозу світову торгівлю та загрожували свободі судноплавства", – заявив Салліван.

Представники адміністрації президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена стурбовані тим, що війна в Газі може перерости в ширший регіональний конфлікт. У зв’язку із цим Білий дім розробляє заходи реагування на ситуацію.

На умовах анонімності чотири чиновники, обізнані у ситуації, включаючи високопоставленого представника адміністрації, описали внутрішні розмови про сценарії, які потенційно можуть втягнути США в нову війну на Близькому Сході.

Читайте також:
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу