USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Пентагон виявив бухгалтерські помилки в допомозі для України на два мільярди доларів

Унаслідок цього Вашингтон зможе надіслати Києву додаткове озброєння на вказану суму для покриття обсягу допомоги
Пентагон

Фото ілюстративне

Джерело: Politico

У Міністерстві оборони Сполучених Штатів Америки знайшли помилки в оцінці надання військової допомоги Україні. Відомство вказувало суму 8,2 млрд доларів - це на два мільярди доларів перевищувало реальну вартість, пише Reuters з посиланням на бухгалтерський звіт Управління державної звітності США.

Виявилося, що похибка виникла через неправильну оцінку вартості боєприпасів, ракет та іншої зброї, відправленої в Україну. Зокрема у 2023 році співробітники використовували відновлювальну вартість замість знеціненої вартості для підрахунку мільярдних обсягів матеріалів, відправлених в Україну. 

Тоді вже знаходили помилку на 6,2 мільярда доларів. І це дало можливість відправити в Україну ще більше військової допомоги.

"Однак з того часу американське Міноборони виявило ще два мільярди доларів завищеної вартості. Тому унаслідок цього Вашингтон зможе надіслати Києву додаткове озброєння на вказану суму для покриття обсягу допомоги", - йдеться у повідомленні.

Що спричинило помилки?

До таких помилок призвели кілька факторів, зазначають в Управлінні державної звітності США. Серед них - нечітке визначення вартості наданої Україні допомоги в Законі про іноземну допомогу. А також і те, що в адміністрації президента не надали конкретних вказівок щодо її оцінки.

Тож у зв'язку з цим Управління надало Пентагону сім рекомендацій і закликало його оновити свої інструкції. У Міноборони США заявили, що погоджуються і приймають ці поради.

Новини за темою: США оголосили новий пакет на 225 млн доларів: Що отримає Україна

Раніше

Як відомо, торік у травні Пентагон заявляв, що через бухгалтерські помилки було завищено вартість поставлених Україні у 2022–2023 роках озброєнь. За попередніми підрахунками, мова йшла про 3 млрд доларів. Та вже у червні справжня цифра після перерахунків виявилася більшою удвічі -  6,2 млрд доларів.

У Пентагоні згодом пояснили, чому так сталося. Мовляв, служби відомства використовували вартість обладнання, яке заміняє передану техніку, а не так звану залишкову вартість. Тож і виходило, що вартість обладнання, яке вилучили з американських запасів та надавали Україні, завищувалася.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня "не згорять"