USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

США готують план дій на випадок розширення конфлікту на Близькому Сході, – ЗМІ

За словами офіційних осіб, ймовірність ширшого конфлікту зростає після серії зіткнень в Іраку, Лівані та Ірані, які сталися за останні кілька днів
США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Представники адміністрації президента США Джо Байдена стурбовані тим, що війна в Газі може перерости у більш широкий регіональний конфлікт. У зв’язку із цим вони вже розробляють заходи реагування на ситуацію, пише Politico.

На умовах анонімності чотири чиновники, обізнані у ситуації, включаючи високопоставленого представника адміністрації, описали внутрішні розмови про сценарії, які потенційно можуть втягнути Сполучені Штати в нову війну на Близькому Сході.

"За словами трьох американських чиновників, які безпосередньо знайомі з обговореннями, військові розробляють плани удару по підтримуваних Іраном хуситам, які атакували комерційні судна в Червоному морі. За словами одного з офіційних осіб, це включає удари по об’єктах хуситів у Ємені, варіант, який військові представили раніше", – зазначають у виданні.

Представники розвідки тим часом придумують способи передбачити й відбити можливі атаки на США з боку підтримуваних Іраном сил в Іраку та Сирії, каже один із чиновників. Вони також працюють над визначенням місця наступного удару хуситів, додають автори.

"Сполучені Штати протягом кількох місяців негласно закликали Тегеран переконати проксі-сервісів зменшити свої атаки. Але офіційні особи кажуть, що вони не бачать жодних ознак того, що групи почали зменшувати свою цільову спрямованість, і хвилюються, що насильство буде лише зростати найближчими днями", – йдеться у матеріалі.

За словами офіційних осіб, ймовірність ширшого конфлікту зростає після серії зіткнень в Іраку, Лівані та Ірані, які сталися за останні кілька днів. Це переконало деяких представників адміністрації в тому, що війна в Секторі Гази офіційно вийшла далеко за його межі – сценарій, якого Сполучені Штати намагалися уникнути кілька місяців.

На думку джерел видання, такий розвиток подій є небезпечним не лише для регіональної безпеки, а й для шансів Байдена на переобрання.

Навіть без участі американських військ у конфліктах виборці можуть розглядати 2024 рік як шанс висловити свою думку щодо ключового зовнішньополітичного питання цих виборів – чи необхідно Штатам брати участь у закордонних конфліктах.

У виданні кажуть, що є й інші ознаки того, що у Білому домі стурбовані зростанням цих загроз.

Повідомляється, що останніми днями у різних відомствах, від Пентагона до Держдепартаменту та спецслужб, почали оцінювати, як Іран чи його маріонеткові сили на Близькому Сході можуть безпосередньо атакувати США чи їхніх союзників у регіоні.


Раніше ми повідомляли, що БПлА й ракети атакували на Близькому Сході військові бази Сполучених Штатів.

Читайте також:
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю