USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ХАМАС планував масштабну війну проти Ізраїлю, готував другий масований напад, – WP

ХАМАС планував дістатися Західного берега, щоб розпочати масштабну війну проти Ізраїлю
ХАМАС_2
ХАМАС
Джерело: ВВС

Бойовики ХАМАСу мали намір розв'язати велику війну проти Ізраїлю, про що свідчать доповіді спецслужб. За допомогою робітників із Сектору Гази, які працювали в Ізраїлі, терористична група отримувала інформацію про місця, які пізніше зазнали нападу з боку ХАМАСу. Про це пише The Washington Post.

Так, у доповіді спецслужб різних країн ідеться про те, що під час ретельного планування нападу 7 жовтня терористичне угруповання ХАМАС збирало певні відомості від різноробочих із Гази, яким дозволялося щодня в'їжджати в Ізраїль на роботу.

"Вони планували другу фазу, в тому числі у великих ізраїльських містах і на військових базах", – цитує видання високопоставленого ізраїльського чиновника, який на умовах анонімності говорив про секретні розвідувальні дані.

Чимало цих робітників працювали у тих самих населених пунктах, які зазнавали нападів і спустошення з боку ХАМАСу: цілі сім'ї розстрілювали, спалювали і забивали насмерть у своїх будинках. За словами офіційних осіб, деякі терористи мали при собі достатньо продовольства, боєприпасів і спорядження, щоб протриматися кілька днів, і мали інструкції в разі успіху першої хвилі атак продовжити просування вглиб Ізраїлю і, можливо, завдати удару по великих ізраїльських містах.

Зазначається, що штурмовим групам вдалося проникнути аж до Офакіма – ізраїльського міста, розташованого за 15 миль від Сектора Гази і приблизно на половині відстані між анклавом і Західним берегом річки Йордан. За словами двох високопоставлених співробітників близькосхідної розвідки й одного колишнього американського чиновника, детально знайомого з фактами, один із загонів мав із собою розвідувальну інформацію та карти, що вказують на намір продовжити наступ аж до кордону Західного берега річки Йордан.

Упродовж останніх кількох місяців ХАМАС активізував свою роботу з бойовиками Західного берега, хоча, за словами представників угруповання, він не повідомив союзників на Західному березі про свої плани на 7 жовтня заздалегідь.

Війна в Ізраїлі

На початку жовтня бойовики ХАМАС розпочали масштабне вторгнення до Ізраїлю. Вони вбивали та викрадали як військових, так і мирних жителів. У відповідь Ізраїль оголосив військову операцію проти бойовиків "Залізні мечі". У її рамках ЦАХАЛ розширив наземну операцію у Секторі Газа. У регіон було введено війська та техніка. За даними Армії оборони Ізраїлю, ХАМАС втратив контроль над північною частиною Сектору Гази, тому що десятки тисяч людей перейшли на південну сторону.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль вступив у довгу та важку війну, перший етап якої вже завершується знищенням більшості бойовиків, які проникли в країну. За його словами, уряд ухвалив рішення припинити постачання електроенергії, палива та товарів у Сектор Гази. Своєю чергою радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що війна між Ізраїлем і ХАМАСом може перерости у ширший регіональний конфлікт.

Читайте також:
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела