USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Перемир'я закінчилось: ХАМАС порушив режим припинення вогню

ЦАХАЛ відновлює бойові дії у Газі
війна Ізраїль Хамас
Наслідки війни між ХАМАСом та Ізраїлем
Джерело: відкриті джерела

Армія оборони Ізраїлю заявила, що угруповання ХАМАС порушило угоду про припинення вогню та обстріляло південну частину країни ракетами. У відповідь ЦАХАЛ відновлює бойові дії у Газі. Про це пише Армія Ізраїлю у X (Twitter).

The Times of Israel зазначає, що ракети з Гази було випущено близько 7-ї ранку за місцевим часом у бік південної громади Холіт. "Залізний купол" не використовувався для перехоплення, оскільки ракети поцілили в безлюдну місцевість. До цього близько 6-ї ранку було ще кілька пусків ракет.

"ХАМАС порушив оперативну паузу, а також відкрив вогонь територією Ізраїлю. ЦАХАЛ відновив бойові дії проти терористичної організації ХАМАС у Секторі Гази", – йдеться у повідомленні.

Чи буде продовження перемир’я?

CNN пише, що угода про перемир'я між Ізраїлем і ХАМАСом, схоже, закінчилася і немає жодних ознак її продовження.

За даними видання, це сталося через те, що за годину до закінчення п'ятничного терміну ізраїльська система протиповітряної оборони перехопила одну ракету, запущену із Сектора Гази.

Пізніше ЦАХАЛ додав, що після першого повідомлення про сирени, що пролунали в кібуці Холіт, було зафіксовано кілька запусків ракет із Сектора Гази в бік ізраїльської території.

The Wall Street Journal уточнює, що Ізраїль і ХАМАС домовилися продовжити тимчасове перемир'я в Газі ще на один день, щоб звільнити більше заручників.

Угода про продовження тимчасового перемир'я на восьмий день передбачає звільнення ще 10 заручників, переважно жінок і дітей.

Перемир'я

Уряд Ізраїлю погодився припинити вогонь на чотири дні в обмін на те, що бойовики ХАМАСу звільнять 50 заручників. Водночас МЗС Катару опублікувало доповнення до угоди між Ізраїлем та Сектором Гази. Так, кількість звільнених може збільшитися, а сама пауза продовжена. Катар – країна-посередник між Ізраїлем та Сектором Гази.

Міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль посилить свої бойові дії проти ХАМАСу після короткого перемир'я. ЦАХАЛ планує воювати щонайменше два місяці. Військовим він сказав, що під час цієї перерви у бойових діях необхідно, поповнити запаси зброї та підготуватися до продовження.

Новини за темою: ХАМАС планував масштабну війну проти Ізраїлю, готував другий масований напад, – WP

Режим припинення вогню у Газі для звільнення заручників та надання гуманітарної допомоги розпочався вранці 27 листопада. Спочатку перемир'я було укладено на чотири дні.

Війна в Ізраїлі

На початку жовтня бойовики ХАМАСу розпочали масштабне вторгнення до Ізраїлю. Вони вбивали та викрадали як військових, так і мирних жителів. У відповідь Ізраїль оголосив військову операцію проти бойовиків "Залізні мечі". У її рамках ЦАХАЛ розширив наземну операцію у Секторі Гази. У регіон було введено війська та техніка. За даними Сил оборони Ізраїлю, ХАМАС втратив контроль над північною частиною Сектора Гази, тому що десятки тисяч людей перейшли на південну сторону.

Згодом міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) переходить до наступного етапу наземної операції у місті Газа в Секторі Гази. За його словами, армія виявила важливі знахідки в лікарні Шифа, яку терористи ХАМАСу використовували як одну зі своїх військових баз. Відтепер ЦАХАЛ переходить до наступного етапу наземної операції в Газі, уточнив Галант.

Спецслужби встановили, що бойовики ХАМАСу мали намір розв'язати велику війну проти Ізраїлю. За допомогою робітників із Сектора Гази, які працювали в Ізраїлі, терористична група отримувала інформацію про місця, які пізніше зазнали нападу з боку ХАМАСу.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає