USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

США і Велика Британія завдали масованих ударів по об’єктах хуситів у Ємені

Такий крок став відповіддю на атаки на судноплавство у Червоному морі
удар США
Удар
Джерело: скріншот

Збройні сили Сполучених Штатів Америки та Великої Британії в ніч проти 12 січня завдали ударів по об’єктах хуситів у Ємені. На сайті Білого дому опублікували заяву президента Джо Байдена щодо ударів коаліції по районах, контрольованих хуситами в країні.

"За моєю вказівкою військові сили США разом із Великою Британією та за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів успішно завдали ударів по цілях у Ємені, які використовували повстанці-хусити, щоб поставити під загрозу свободу судноплавства в одному з найважливіших водних шляхів світу", – пояснив Байден.

Атаку спрямували на радарні системи, системи протиповітряної оборони, а також місця зберігання і запуску дронів, крилатих і балістичних ракет.

Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, включно з використанням протикорабельних балістичних ракет.

"Понад 50 країн постраждали від 27 атак на міжнародне комерційне судноплавство, екіпажі з понад 20 країн зазнавали загроз або людей брали в заручники під час актів піратства", – зазначив американський лідер.

Водночас Байден уточнив, що відповідь міжнародної спільноти на ці атаки була єдиною і рішучою.

"У грудні минулого року США розпочали операцію "Зберігач процвітання" – коаліцію з понад 20 країн, які взяли на себе зобовʼязання захищати міжнародне судноплавство і стримувати атаки в Червоному морі. Ця оборонна акція пішла за широкою дипломатичною кампанією", – зауважив президент Сполучених Штатів.

Разом з тим додав, що ці удари є чітким сигналом того, що американці та партнери не зазнають нападів і не дозволять поставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів світу.

"Без вагань спрямую подальші заходи для захисту людей і вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо буде така потреба", – резюмував Байден.

Яка ситуація в Червоному морі?

У Червоному морі з листопада минулого року тривають атаки єменських хуситів на торгові судна, які нібито мають звʼязки з Ізраїлем. Хусити кажуть, що так ведуть війну проти Ізраїлю і допомагають боротьбі палестинського угруповання ХАМАС, що теж підтримується Іраном.

Новини за темою: Контакт між армією та населенням дуже сильно підтримує бойовий дух бійців та їхніх сімей, – спікерка Армії оборони Ізраїлю

Спочатку бойовики захопили вантажне судно Galaxy Leader і взяли заручників, потім спробували захопити танкер Central Park, але йому допоміг есмінець USS Mason (DDG 87).

У грудні 2023 року хусити почали обстрілювати ракетами й атакувати дронами цивільні та військові кораблі в Червоному морі. Через безпекові ризики найбільший контейнерний перевізник світу, данський Maersk призупиняв усі перевезення Червоним морем.

Торік 19 грудня США оголосили про початок операції Operation Prosperity Guardian проти хуситів у морі. До неї доєдналися Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Іспанія, Норвегія, Нідерланди та інші – загалом у коаліції понад 20 країн. 

Додамо

Представники адміністрації президента США Джо Байдена стурбовані тим, що війна в Газі може перерости в ширший регіональний конфлікт. У зв’язку із цим Білий дім розробляє заходи реагування на ситуацію.

На умовах анонімності чотири чиновники, обізнані у ситуації, включаючи високопоставленого представника адміністрації, описали внутрішні розмови про сценарії, які потенційно можуть втягнути Сполучені Штати в нову війну на Близькому Сході.

Новини за темою: ХАМАС планував масштабну війну проти Ізраїлю, готував другий масований напад, – WP

Читайте також:
Пентагон виявив бухгалтерські помилки в допомозі для України на два мільярди доларів Пентагон виявив бухгалтерські помилки в допомозі для України на два мільярди доларів
Камала Гарріс випередила Трампа - перше опитування Камала Гарріс випередила Трампа - перше опитування
У США директор Секретної служби подала у відставку через напад на Трампа У США директор Секретної служби подала у відставку через напад на Трампа
Байден передав свої повноваження щодо закону про підтримку України Мінфіну та Держдепу США Байден передав свої повноваження щодо закону про підтримку України Мінфіну та Держдепу США