USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

США і Велика Британія завдали масованих ударів по об’єктах хуситів у Ємені

Такий крок став відповіддю на атаки на судноплавство у Червоному морі
удар США
Удар
Джерело: скріншот

Збройні сили Сполучених Штатів Америки та Великої Британії в ніч проти 12 січня завдали ударів по об’єктах хуситів у Ємені. На сайті Білого дому опублікували заяву президента Джо Байдена щодо ударів коаліції по районах, контрольованих хуситами в країні.

"За моєю вказівкою військові сили США разом із Великою Британією та за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів успішно завдали ударів по цілях у Ємені, які використовували повстанці-хусити, щоб поставити під загрозу свободу судноплавства в одному з найважливіших водних шляхів світу", – пояснив Байден.

Атаку спрямували на радарні системи, системи протиповітряної оборони, а також місця зберігання і запуску дронів, крилатих і балістичних ракет.

Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, включно з використанням протикорабельних балістичних ракет.

"Понад 50 країн постраждали від 27 атак на міжнародне комерційне судноплавство, екіпажі з понад 20 країн зазнавали загроз або людей брали в заручники під час актів піратства", – зазначив американський лідер.

Водночас Байден уточнив, що відповідь міжнародної спільноти на ці атаки була єдиною і рішучою.

"У грудні минулого року США розпочали операцію "Зберігач процвітання" – коаліцію з понад 20 країн, які взяли на себе зобовʼязання захищати міжнародне судноплавство і стримувати атаки в Червоному морі. Ця оборонна акція пішла за широкою дипломатичною кампанією", – зауважив президент Сполучених Штатів.

Разом з тим додав, що ці удари є чітким сигналом того, що американці та партнери не зазнають нападів і не дозволять поставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів світу.

"Без вагань спрямую подальші заходи для захисту людей і вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо буде така потреба", – резюмував Байден.

Яка ситуація в Червоному морі?

У Червоному морі з листопада минулого року тривають атаки єменських хуситів на торгові судна, які нібито мають звʼязки з Ізраїлем. Хусити кажуть, що так ведуть війну проти Ізраїлю і допомагають боротьбі палестинського угруповання ХАМАС, що теж підтримується Іраном.

Новини за темою: Контакт між армією та населенням дуже сильно підтримує бойовий дух бійців та їхніх сімей, – спікерка Армії оборони Ізраїлю

Спочатку бойовики захопили вантажне судно Galaxy Leader і взяли заручників, потім спробували захопити танкер Central Park, але йому допоміг есмінець USS Mason (DDG 87).

У грудні 2023 року хусити почали обстрілювати ракетами й атакувати дронами цивільні та військові кораблі в Червоному морі. Через безпекові ризики найбільший контейнерний перевізник світу, данський Maersk призупиняв усі перевезення Червоним морем.

Торік 19 грудня США оголосили про початок операції Operation Prosperity Guardian проти хуситів у морі. До неї доєдналися Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Іспанія, Норвегія, Нідерланди та інші – загалом у коаліції понад 20 країн. 

Додамо

Представники адміністрації президента США Джо Байдена стурбовані тим, що війна в Газі може перерости в ширший регіональний конфлікт. У зв’язку із цим Білий дім розробляє заходи реагування на ситуацію.

На умовах анонімності чотири чиновники, обізнані у ситуації, включаючи високопоставленого представника адміністрації, описали внутрішні розмови про сценарії, які потенційно можуть втягнути Сполучені Штати в нову війну на Близькому Сході.

Новини за темою: ХАМАС планував масштабну війну проти Ізраїлю, готував другий масований напад, – WP

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері
Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства