USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна подає до Міжнародного суду позов проти Ірану за збиття літака рейсу PS752

Члени Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752 представляють Канаду, Швецію, Україну та Велику Британію
авіакатастрофа в Ірані

Збиття літака рейсу PS752

Джерело: відкриті джерела
Україна та інші члени Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752 подають позов проти Ірану за збиття літака. Про це йдеться у заяві МЗС України.

Члени Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752 представляють Канаду, Швецію, Україну та Велику Британію. Група зазначила, що так і не досягла згоди з Іраном щодо організації арбітражу відповідно до статті 14 Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації.

"Відповідно, Координаційна група має намір продовжувати колективні зусилля, щоб забезпечити притягнення Ірану до відповідальності за незаконне збиття рейсу PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" шляхом якнайшвидшого передання спору до Міжнародного суду ООН", – йдеться у заяві.

Передісторія

8 січня 2020 року у небі над Іраном був збитий літак МАУ, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

Усі 176 осіб загинули, серед них – одинадцятеро українців (дев'ятеро членів екіпажу та двоє пасажирів). Після кількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

5 січня 2021 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримала від Ірану проєкт технічного звіту щодо обставин катастрофи літака.

На початку 2022 року Іран офіційно відмовився від продовження переговорів щодо розслідування наслідків катастрофи. Тегеран заявив Канаді, Швеції, Україні та Британії, що відмовляється вести переговори щодо катастрофи літака МАУ.

Канада, Швеція, Сполучене Королівство та Україна у спільній заяві 29 грудня 2022 року закликали Іран погодитися на арбітражний розгляд спору, пов’язаного зі збиттям літака рейсу PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську