USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Сі Цзіньпін представив масштабний план витіснення Росії з Центральної Азії

Китай готовий об'єднати стратегії розвитку з п'ятьма країнами Центральної Азії
Сі Цзіньпін
Джерело: DW

Лідер Китаю Сі Цзіньпін у п'ятницю, 19 травня, представив широкий план, покликаний допомогти підняти Центральну Азію на новий рівень розвитку – від розбудови інфраструктурних мереж до стимулювання торгівлі, уникаючи при цьому "зовнішнього втручання". Таким чином Пекін бере на себе нову керівну роль у регіоні, який традиційно був сферою впливу Росії. Про це повідомляє Reuters.

Китай готовий об'єднати стратегії розвитку з п'ятьма країнами Центральної Азії – Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном і Узбекистаном, а також докласти спільних зусиль для сприяння модернізації держав, заявив Сі у своєму виступі на саміті "Китай – Центральна Азія".

"Світу потрібна стабільна, успішна, гармонійна і об’єднана Центральна Азія", – сказав Сі.

Водночас китайський лідер наголосив, що країни повинні протистояти "зовнішньому втручанню" у внутрішні справи регіону і спробам спровокувати "кольорові революції", а також зберігати позицію "нульової толерантності до тероризму, сепаратизму та екстремізму".

Дводенний саміт в місті Сіань, розташованому на "Шовковому шляху", китайські державні ЗМІ зобразили як тріумф регіональної дипломатії Пекіна, а лідери Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану пообіцяли підтримку Китаю і поглиблення двосторонньої співпраці.

Очікується, що демонстрація солідарності з боку китайських сусідів у Центральній Азії контрастуватиме з "негативним" образом Пекіна, який буде представлений на саміті лідерів країн G7 у Японії.

Демонстрація довіри країн Центральної Азії до Китаю стане протидією звинуваченням США у "дипломатії примусу" з боку Пекіна. Зустріч глав п'яти держав на китайській землі без президента Росії Владіміра Путіна також певним чином наближає Центральну Азію до сфери впливу Пекіна, оскільки увага Москви залишається прикутою до війни проти України.

За словами Сі, Китай удосконалить двосторонні інвестиційні угоди з країнами Центральної Азії та збільшить обсяги транскордонних вантажних перевезень у регіоні. Пекін заохочуватиме фінансовані Китаєм підприємства в Центральній Азії створювати більше робочих місць, будувати закордонні склади в регіоні і відкрити спеціальне залізничне сполучення, спрямоване на підтримку туризму.

Зазначається, що двостороння торгівля між Китаєм і Центральною Азією минулого року досягла рекордних 70 млрд доларів, причому Казахстан "лідирує" з показником у 31 млрд доларів, оскільки Китай шукає поглиблення економічних зв'язків на шляху до більшої продовольчої та енергетичної безпеки.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму