USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Що робити, якщо ви застрягли в ліфті через відключення світла

Покрокова інструкція для тих, хто застряг у ліфти через відсутність світла
ліфт
Що робити, якщо ви застрягли в ліфті через відсутність світла
Джерело: відкриті джерела

Відключення світла вже ні для кого з нас не є несподіванкою. Ми щодня дивимось на графіки відключень, щоб розуміти, коли бути готовими до годин без електроенергії. Однак бувають випадки, коли світло вимикається раптово, через аварійну сітуацію. І добре, якщо людина у цьому випадку знаходиться вдома чи на вулиці. Але що робити, якщо ви застрягли в ліфті через відключення світла?

Редакція Ukrainian World News зібрала всю необхідну інформацію, яка допоможе вам пережити цю неприємну ситуацію. Отже:

- Як тільки згасло світло і ви відчули, що ліфт зупинився, витягніть мобільний телефон і увімкніть ліхтарик. Наявність джерела світла допоможе вам уникнути паніки та дезорієнтації.

- У кожному ліфті є кнопка виклику диспетчера. Натисніть її, і далі, дотримуючись інструкцій диспетчера, чітко назвіть адресу будинку та номер під'їзду, де ви знаходитесь. Зазвичай, співробітники аварійних служб приїжджають протягом 10–15 хвилин.

- У випадку, якщо кнопка виклику диспетчера з якихось причин не працює, зателефонуйте комусь із рідних, близьких або друзів і попросіть їх викликати аварійну службу. Під час розмови також чітко назвіть адресу, де ви перебуваєте, та номер під'їзду.

- У тому випадку, якщо з якихось причин вам не вдалося це зробити, візьміть якийсь металевий предмет, наприклад ключі, і стукайте у двері ліфта. У такий спосіб вас зможуть почути сусіди, які викличуть ліфтерів. У жодному разі не розгойдуйте ліфт, не стрибайте в ньому і не намагайтеся самостійно відчинити двері!

- Якщо ви відчуваєте, що у вас починається напад паніки, зробіть кілька глибоких вдихів та видихів. Вдихайте через ніс, видихайте ротом. Постарайтеся сісти на підлогу у ліфті та розслабитися. Це допоможе вашій нервовій системі заспокоїтись. Якщо в сумці є вода і щось солодке, наприклад, цукерка – обов'язково з'їжте її та зробіть кілька ковтків. Не куріть у ліфті, навіть якщо через страх дуже хочеться. Адже вентиляція в цьому невеликому приміщенні дуже умовна, і після першої ж сигарети дихати в ліфті не буде чим.

- Щоб подолати страх, переключіть свою увагу на будь-що. Співайте, читайте вірші, розповідайте собі якісь історії. Робіть будь-що, щоб переключити мозок з панічних думок на щось інше, більш позитивне.

Що робити, якщо ви застрягли у ліфті з дитиною?

- Відверніть його увагу, поки чекаєте на приїзд аварійних служб. У жодному разі не панікуйте при дитині, оскільки заспокоїти малюка, що ридає, буде неймовірно складно.

- Якщо дитина каже: "Мені страшно", дайте йому відповідь: "Мені теж страшно. Давай боятися разом? А тепер дивись: був один великий страх, а тепер стало два маленьких. І вони вже зовсім не страшні". І далі постарайтеся надати цій ситуації ігрову форму.

- Поясніть малюкові, що це, наприклад, такий квест: хто довше просидить у темряві. Розкажіть йому якусь смішну історію, навіть якщо вигадуватимете на ходу. Або запропонуйте разом заспівати якусь пісеньку. Ігри на телефоні - теж чудовий вихід із ситуації.

Ваше завдання – відвернути увагу дитини, та знизити її тривожність.

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження