USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Закон про мобілізацію підштовхнув зайняти людей активну позицію і почати шукати себе в українському війську, - речник Міноборони

На 17 липня - 4,6 млн військовозобов'язаних, призовників та резервістів оновили свої облікові дані
Мобілізація

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Понад два місяці минуло з часу набрання чинності нового закону про мобілізацію, а з кінцевого терміну для оновлення військово-облікових даних пройшло вже 10 днів. За цей період мільйони військовозобов'язаних українців виконали вимоги закону. Він підштовхнув зайняти людей стійку позицію та почати шукати себе в українському війську, сказав у розмові з NV речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін.

Речник зазначив, що вже можна говорити й про деякі підсумки.

"На 17 липня - 4,6 млн військовозобов'язаних, призовників та резервістів оновили свої облікові дані. Значно зросла кількість мобілізованих по рекрутингу. Цей закон підштовхнув людей до того, щоб зайняти активну позицію, взяти відповідальність за власну долю і почати шукати себе в українському війську, в лавах Сил оборони. Наприклад, заходити на сайти, цікавитися, які є посади, що відповідають вмінням і освіті цих людей", - прокоментував Лазуткін.

Та додав, що після того, як оновилися облікові дані і представники ТЦК мають базу, з якою можна працювати, помітили ще й сплеск проактивності людей, які вагалися. Йдеться про тих, хто розумів, що доведеться служити, проте виникали сумніви, а цей закон, каже Лазуткін, ніби "став для них поштовхом".

Як з 4,5 млн військовозобов'язаних, які оновили дані, обиратимуть, кого призвати до війська?

Водночас речник відомства пояснив, що розподіл військовозобов'язаних залежатиме від військово-облікових спеціальностей, які вони мають. А також від запитів на певну кількість тих фахівців військовим керівництвом.

"Ця вертикаль ТЦК, командування Сухопутних військ, Генштаб, діятиме відповідно до своєї структури. Запити можуть змінюватися залежно від того, яка зброя надходить в Україну чи від ситуації на лінії фронту. Тут немає чітких критеріїв, які раз і назавжди встановлені - все залежить від дуже багатьох факторів", - зауважив Лазуткін. 

Уже зараз є чимало запитів на операторів БпЛА, бо війна стає все більш високотехнологічною, каже речник. І дуже багато використовується роботизованих систем, дронів. Крім того, є попит і на представників ІТ-сфери, адже війна стає більш сучасною та технологічною.

Останнім часом збільшилася кількість запитів на тилові спеціальності, як кухар чи діловод. Багато запитів на водіїв, потрібні механіки, стрільці й розвідники.

"Для кращої комунікації з громадянами треба зменшити те, що асоціюється з невідомістю і невизначеністю. Давати людям інформацію про можливості професійного і кар'єрного розвитку у лавах Збройних Сил України. Потрібно якомога більше роз’яснювати людям, але в межах того, що можна говорити", - констатує Лазуткін.

Новини за темою: В Україні від мобілізації вже заброньовано 800 тис. людей

Зауважимо, військовозобов'язані громадяни, які не оновили свої дані до 16 липня, можуть отримати штрафи від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень. Крім того, окремий штраф можна отримати за непроходження ВЛК. А вибір конкретної суми – суб’єктивний і залежить від рішення керівництва ТЦК. 

Якщо ж військовозобов’язаний не сплачує штраф протягом 15 днів, виконавча служба стягує його примусово, вже у подвійному розмірі від суми штрафу, а також він має оплатити виконавчий збір.

До речі, проходити ВЛК після оновлення своїх даних не потрібно. Проходження ВЛК необхідне лише після отримання повістки на проходження військово-лікарської комісії.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС