USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Перші сім увʼязнених жінок приєдналися до лав ЗСУ

До цього засуджені жінки не виявляли бажання мобілізуватися до війська, лише чоловіки
тюрма засуджені
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Сім жінок, які відбували покарання у в’язниці, уклали контракт зі Збройними силами України. Вони виявили бажання проходити військову службу за контрактом в обмін на умовно-дострокове звільнення, повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

У відомстві розповіли, що нині жінки вже вдало пройшли військово-лікарську комісію. До того ж отримали згоду командирів військових частин на проходження служби у конкретних підрозділах Сил оборони.

Ухвалений Верховною Радою закон про мобілізацію засуджених осіб передбачає можливість потрапити до війська не тільки чоловікам, але й жінкам, нагадала заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

"Проте раніше засуджені жінки не виявляли бажання мобілізуватися до війська. А наразі маємо сім таких засуджених, які вирішили приєднатися до українського війська", - зазначила посадовиця.

Загалом уже 6 тис. 101 засуджений зголосився поповнити лави Збройних сил України. До речі, з цієї кількості 3 тис. 823 особи вже виїхали з установ відбування покарань на навчання.

Новини за темою: Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія

Що відомо про мобілізацію засуджених?

Зауважимо, в’язні, які захочуть мобілізуватися, можуть піти в армію за рішенням суду згідно з механізмом умовно-дострокового звільнення. Важливою умовою є те, що до завершення терміну їхнього покарання має залишатися не більше трьох років.

Проходитимуть вони службу в спеціальних підрозділах. Де служитимуть колишні ув'язнені, визначає Міністерство оборони, пояснюють у Міністерстві юстиції. І разом з тим запевняють: українська практика не повторює російську. Адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиме командир військової частини, куди потрапляють засуджені.

А ось в’язням, яким залишилося перебувати у тюрмах довше, і довічно засудженим відмовлятимуть у бажанні вступити до лав ЗСУ одразу без права перегляду.

До речі, в травні перші засуджені, які долучилися до українського війська, вже встигли взяти в полон російського військового. Також частина ув'язнених вже проходять злагодження у вітчизняній армії.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС