USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Румунія підтягнула ППО до кордону з Україною через атаки російських дронів, – ЗМІ

Також відомо, що Румунія розташувала на своїй території чотири додаткові американські винищувачі F-16 і розширила безпольотну зону
Румунія
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Румунія переміщує засоби ППО ближче до своїх населених пунктів на Дунаї на кордоні з Україною, де російські безпілотники атакували зернові комплекси. Також країна додає більше військових спостережних постів і патрулів у цьому районі. Про це пише Reuters із посиланням на високопоставлені джерела в обороні.

Зазначається, що ці заходи є ознакою зростаючого занепокоєння Румунії та НАТО щодо того, що війна в Україні може перекинутися на їх територію.

"Невдовзі після виходу 17 липня з угоди щодо чорноморського зерна Москва почала атакувати українські порти та склади вздовж Дунаю, явно намагаючись перекрити основний альтернативний маршрут для експорту сільськогосподарської продукції з України. Серед цілей були українські порти Ізмаїл та Рені, обидва з яких розташовані через Дунай від Румунії", – кажуть автори.

Окремі інциденти з падінням частин дронів у Румунії підкреслюють ризик непорозуміння між Росією та НАТО, спонукаючи румунські Збройні сили посилити безпеку в цьому районі для захисту цивільного населення, повідомили два анонімні джерела агентства, додають у виданні.

"Армія побудувала два бомбосховища в невеликому селищі Плауру, всього за кількасот метрів від Ізмаїла, а жителям більшого району розсилають оповіщення мобільними телефонами, коли виявляються російські безпілотники", – йдеться у матеріалі.

Минулої п'ятниці Міноборони Румунії повідомило, що близько 100 американських військовослужбовців і чотири літаки F-16 Fighting Falcon американської розробки прибули на військову авіабазу Борча, розташовану приблизно за 150 км на південь від Ізмаїлу, зазначають у ЗМІ.

"З середини вересня Міністерство також розширило безпольотну зону вздовж ділянки кордону з Україною до 30 км всередині Румунії і до висоти 4000 метрів, як засіб стримування російських безпілотників, які проникають у повітряний простір Румунії", – додають автори.

Новини за темою: Румунія посилила обмеження польотів на кордоні з Україною після падіння "Шахедів"

Як коментують ситуацію посадовці?

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив журналістам у Києві в четвер, 28 вересня, що немає доказів того, що російські удари поблизу українсько-румунського кордону були навмисним нападом на Румунію, але назвав їх "безрозсудними" та "дестабілізуючими", зазначили в Reuters.

"Речник Міністерства оборони Румунії Костянтин Спіну також заявив, що немає жодних ознак того, що Росія націлена на Румунію, але характер нападів на українську територію поблизу робить практично неможливим запобігти всім порушенням", – вказується в матеріалі.

Джерела видання в оборонному секторі Румунії заявили, що їм не відомо про жодний випадок, коли цілі російські безпілотники вторгалися в повітряний простір країни, і що три відомі випадки падіння дронів або їх уламків на територію Румунії не були пов'язані з вибуховими речовинами. Вони також розповіли про зміну російської тактики, яка може підвищити ймовірність помилок.

"У липні, коли бомбардування Дунаю почалися всерйоз, росіяни досягли успіху, оскільки Україна не розгорнула в цьому районі великі системи ППО. Тепер, коли це сталося, ударні дрони, як правило, літають нижче, що ускладнює попадання в них, вони часто прямують за течією Дунаю і прилітають групами, можливо, за участю фіктивних дронів, щоб спробувати виснажити оборону України", – цитують свої джерела в Reuters.

Раніше ми писали, що, за словами заступника начальника штабу оборони Румунії, країна збиватиме російські БпЛА за необхідності.

Зазначалося, що Бухарест готовий залежно від рівня загрози використовувати "всю військову міць" для захисту країни на тлі падіння російських безпілотників на румунській території. Про це заявив заступник начальника штабу оборони країни генерал Георгіце Влад.

За його словами, через часті атаки дронів-камікадзе на українські порти на Дунаї Румунія розмістила в районі дельти річки 600 військових і радіолокаційні системи.

Читайте також:
Запроваджується новий механізм сповіщення працівників підприємств про повістки Запроваджується новий механізм сповіщення працівників підприємств про повістки
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні