USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Розтрата у понад 62 млн гривень: Заступник міністра агрополітики отримав підозру

Наразі вирішують питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу
Тарас Висоцький
Тарас Висоцький
Джерело: відкриті джерела

24 серпня НАБУ і САП повідомили про підозри першому заступникові міністра агрополітики та ексзаступнику міністра економіки за зловживання на понад 62 млн гривень при закупівлі "Укрзалізницею" продуктів харчування для забезпечення потреб держави у період воєнного стану. Про це йдеться на сайті НАБУ.

За інформацією, розміщеною на сайті Мінагрополітики, першим заступником міністра є Тарас Висоцький.

Торік у березні виникла потреба у закупівлі харчової продукції для забезпечення нагальних потреб держави в умовах воєнного стану. Як розповіли в Антикорупційному бюро, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства реалізував схему, яка передбачала закупівлю для потреб обласних військових адміністрацій коштом "Укрзалізниці" продукції за значно завищеними цінами в обраної компанії.

Ця ж компанія закуповувала продукцію за ринковими цінами в іноземного виробника з Польщі через контрольовану фірму-посередницю, пов’язану родинним зв’язком з керівником компанії. Вартість кілограма товару при цьому штучно завищували орієнтовно на 150% (з 30 до 75 гривень). Топпосадовець забезпечив погодження відповідних рахунків на оплату та актів виконаних робіт, а також переведення коштів на рахунок фірми. 

У результаті через дії посадовця з березня по серпень 2022 року АТ "Укрзалізниця" переплатила фірмі понад 28,8 млн гривень (з ПДВ).

Підозрюваний із Мінагрополітики причетний і до іншої аналогічної схеми: продукти харчування теж закуповували за завищеними цінами в іншої підконтрольної компанії. Вона через свою фірму-посередницю купляла продукцію в іноземного виробника з Туреччини за ринковими цінами. Опісля завищення ціни робили на етапі продажу продукції однією підконтрольною компанією іншій, а кожен кілограм дорожчав майже на 100% (з 30 до 55 гривень). Аби забезпечити закупівлю товару, до схеми залучили чинного на той момент заступника міністра економіки. Він приховував дані про наявність більш вигідних пропозицій від інших учасників ринку, включно з українськими виробниками.

Через цю схему, яка діяла з березня по серпень 2022 року "Укрзалізниця" переплатила підконтрольній учасникам схеми компанії 33,7 млн гривень. Гроші вивели на закордонну компанію з ознаками фіктивності для подальшої легалізації. В одного з учасників оборудки виявили чорнові записи зі схемою розподілу прибутку.

У результаті УЗ зазнала збитків у розмірі 62,5 млн гривень.

Перший заступник глави Мінагрополітики отримав підозру за ч. 2 ст. 364 КК України, а ексзаступник міністра економіки – за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України. 

Наразі вирішують питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Слідство триває, встановлюються інші можливі учасники злочину.

Читайте також:
Бій Усик - Ф'юрі: За контрактом, Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни Бій Усик - Ф'юрі: За контрактом, Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру