USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні за два роки відкрили 89 кримінальних справ за фактами наруги над могилами воїнів

Найменше таких проваджень у Києві, Київській та Полтавській областях
наруга над могилами
Наруга над могилою пілота "Джуса"
Джерело: Подоляк Twitter

В Україні упродовж 2022–2023 років правоохоронці відкрили 89 кримінальних проваджень за фактами наруги над могилами військовослужбовців. Про це UWN повідомили в пресслужбі Нацполіції.

За словами правоохоронців, серед розпочатих проваджень у 35 матеріалах досудового розслідування винних осіб встановили й повернули до місць поховання викрадені об'єкти. 

"Найбільше кримінальних проваджень розпочали в Миколаївській – 11 (з них 5 направили до суду), Закарпатській – 10 (9), Сумській та Черкаській – по 9 (до суду 3 та 4 відповідно), Харківській – 6 (3), Волинській та Дніпропетровській – по 5 (до суду 3 та 0 відповідно) областях. Найменше таких проваджень є в Києві, Київській та Полтавській областях – по 4 (до суду 0 та 1 відповідно), Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Луганській та Чернівецькій – по 3 (до суду 0, 2, 1, 0 та 2 відповідно), Хмельницькій – 2 (0), Запорізькій, Одеській, Рівненській, Тернопільській та Чернігівській – по 1 (до суду 0, 0, 1, 0 та 1 відповідно) областях", – зазначили поліцейські.

Водночас жодного такого злочину не розслідували в Донецькій, Івано-Франківській, Львівській та Херсонській областях.

Хто має охороняти могили військових?

Також в Нацполіції пояснили, що загальні правові засади стосовно поховання померлих, а також гарантії належного ставлення до тіла померлого й збереження місця поховання визначені Законом України "Про поховання та похоронну справу".

"Тож охорону місць поховання забезпечують виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, крім випадків, передбачених окремою статтею цього закону. Зокрема, охороняють Національне військове меморіальне кладовище коштом державного бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством. Робить це держустанова або держпідприємство, які належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади", – уточнили правоохоронці.

Яке покарання за наругу над могилами?

Разом з тим у поліції додали, що залежно від обставин вчиненого кримінального правопорушення наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років.

Новини за темою: В Україні за два роки відкрили 196 кримінальних проваджень за фактами побиття та вбивств військовослужбовців цивільними

Випадки розкрадання могил військових

Торік у жовтні з могили пілота "Джуса" повторно вкрали шеврони. Частина залишилася, оскільки була під склом. Про це тоді повідомляла волонтерка Меланія Подоляк.

Волонтерка зазначала, що продивиться записи з камери відеоспостереження.

"Панове "крадуни", ми зробимо вас відомими на весь інтернет. Не переживайте, будуть вам і шеврони, і все інше", – говорила Подоляк.

Поліція відкрила кримінальну справу за фактом наруги над могилою військового. А вперше хтось вкрав шеврони побратимів "Джуса" ще у вересні.

Інший випадок стався на початку грудня 2023 року в Полтаві.

Дружина загиблого Поліна Босенко поїхала на цвинтар, де похований її чоловік – 21-річний бойовий медик Ілля "Цой" Босенко. Жінка виявила, що з могили викрали шеврон і просила тих, хто це зробив, повернути річ.

У поліції також відкрили провадження за фактом наруги над могилою військового.

Читайте також:
Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя