USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Рада Україна – НАТО затвердила річну програму для України

Головна мета програми – підготовка України до членства в альянсі
україна Нато

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Рада Україна – НАТО схвалила "амбітну" робочу програму на наступний рік. Вона включає енергетичну безпеку та інновації, а також взаємодію. Про це заявив генсек блоку Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ альянсу та проведення Ради Україна – НАТО, яку транслювало "Суспільне".

"Ми обговорювали членство в НАТО і ми дали рекомендації щодо первинних реформ, які мають бути в Україні, включно з боротьбою з корупцією та підтримкою прав людей. І Україна зараз набагато ближче до НАТО як ніколи раніше", – сказав він.

Столтенберг зазначив, попри те, що протягом останніх місяців кардинальних змін на фронті не сталось, але "відбуваються величезні страшні бої". Він, зокрема, зауважив, що Україна здійснила атаки на Чорноморський флот, через що є можливість експортувати зерно з портів Одеси, а також била по тилу РФ.

"Це теж важливий крок, це руйнує можливості та спроможності Росії. Факт того, що Україна продовжує завдавати великих втрат Росії, це і показує її міць та спроможність. Дуже важливо, щоб продовжувалося постачання зброї, щоб можна було далі воювати", – сказав генсек.  

Головна мета програми – підготовка України до членства в альянсі шляхом підвищення обороноздатності як майбутнього союзника

Що передбачає програма?

Вона містить п’ять базових розділів: політичні та економічні питання, оборонні та військові питання, ресурсні питання, питання безпеки та правові питання. 

У частині політичних реформ, в тому числі щодо трансформації державного управління, підвищення прозорості та сприяння інклюзивному політичному процесу, програма скоординована та гармонізована із порядком денним реформ уряду України для початку переговорів з ЄС про вступ, а також для реалізації рекомендацій "Групи семи" (G7), Міжнародного валютного фонду, Ради Європи, Організації економічного співробітництва та розвитку та інших партнерів.

Таким чином, фокус програми на 2024 рік зосереджений на посиленні оборонних спроможностей сектора безпеки і оборони України через розвиток відповідних систем планування, управління та контролю.

Зміни відбуватимуться шляхом впровадження стандартів і найкращих практик НАТО з метою досягнення взаємосумісності з альянсом.

Ключові зусилля будуть сконцентровані на таких напрямках:

  • ефективний демократичний цивільний контроль над силами безпеки та оборони;
  • забезпечення доброчесності, прозорості, підзвітності у секторі безпеки та оборони;
  • трансформація оборонної політики та планування;
  • модернізація систем управління та контролю;
  • удосконалення системи стратегічних комунікацій;
  • цифрова трансформація, кібербезпека, інформаційна безпека та обмін інформацією;
  • трансформація оборонної промисловості та впровадження сучасних технологій;
  • управління ресурсами;
  • розширення можливостей у сфері реабілітації та реінтеграції ветеранів/ветеранок війни.

Реалізації цілей програми сприятимуть проєкти технічної і дорадчої підтримки в межах Комплексного пакета допомоги НАТО для України.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен