USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Путін сказав Сі Цзіньпіну, що РФ може воювати з Україною щонайменше п'ять років, – ЗМІ

Диктатор запевнив лідера Китаю, що "РФ врешті-решт переможе"
Путін і Сі Цзіньпін
Володимир Путін і Сі Цзіньпін
Джерело: відкриті джерела

Російський диктатор Володимир Путін під час зустрічі із Сі Цзіньпіном заявив своєму китайському колезі, що війна Росії проти України може тривати п'ять років. Про це повідомляє Nikkei Asia.

Як зазначають джерела видання, таке попередження було озвучено Путіним під час візиту Сі Цзіньпіна до Москви в березні цього року. Тоді російський диктатор сказав, що Росія "воюватиме щонайменше п'ять років", але запевнив главу Китаю, що "РФ врешті-решт переможе".

Як пише Nikkei, незалежно від того, чи повірив у слова Путіна Сі Цзіньпін, це могло вплинути на подальші стосунки між Росією та Китаєм, що, зокрема, позначилося на відправленні китайської миротворчої місії до Європи та звільненні міністра закордонних справ КНР.

Новини за темою: Сі Цзіньпін представив масштабний план витіснення Росії з Центральної Азії

До того ж, за даними видання, Китай переглянув свою стратегію, оскільки затяжна війна в Україні суттєво вплине на плани та амбіції Сі Цзіньпіна під час його третього терміну на посаді глави КНР, зокрема, на приєднання Тайваню.

З огляду на заяву очільника Кремля повідомлення про начебто сигнали РФ про відкритість до припинення вогню та переговорів не слід сприймати "за чисту монету". Ймовірно, Путін просто хоче створити ілюзію напередодні президентських виборів, вважаючи, що це йому допоможе, йдеться в матеріалі.

Китай міг не повірити словам Путіна

Як відомо, Путін зустрічався із Сі Цзіньпіном незадовго до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, а саме під час зимових Олімпійських ігор у Пекіні в лютому 2022 року. Однак тоді, як писали низка ЗМІ, російський диктатор не попередив Сі про свої масштабні плани, чим образив китайського лідера.

Пекін вважав, що російські війська вторгнуться лише у східну частину України, але не очікував повномасштабного нападу, особливо через чотири дні після закриття зимових Олімпійських ігор у Пекіні та за тиждень до початку Паралімпіади.

З огляду на це, пояснює Nikkei, Китай піддав сумніву слова Путіна про "війну на п'ять років" і почав думати про захист власних інтересів незалежно від того, чим можуть закінчитися події в Україні. Зокрема, Китай створив власну "миротворчу місію", що, як пише Nikkei, продемонструвало незначну зміну проросійської позиції Сі Цзіньпіна та викликало гнів у очільника Кремля.

Лідер Китаю про ядерну зброю

Раніше ми писали, що Сі Цзіньпін особисто застеріг президента Росії від застосування ядерної зброї в Україні. КНР не хоче остаточно псувати стосунки з Євросоюзом.

Меседж передали під час державного візиту Сі до Москви в березні, а китайські посадовці приписали собі заслугу в тому, що переконали російського диктатора відмовитися від ядерного удару по Україні.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську