USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Сі Цзіньпін особисто застеріг Путіна від застосування ядерної зброї в Україні, - FT

Меседж передали під час державного візиту Сі до Москви в березні, а китайські посадовці приписали собі цю заслугу
цзіньпін і путін
Джерело: відкриті джерела

Лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг президента Росії Володимира Путіна від застосування ядерної зброї в Україні. КНР не хоче остаточно псувати стосунки з Євросоюзом, пише Financial Times з посиланням на європейських і китайських офіційних осіб.

Меседж передали під час державного візиту Сі до Москви в березні, а китайські посадовці приписали собі заслугу в тому, що переконали російського диктатора відмовитися від ядерного удару по Україні.

"Стримування Путіна від використання такої зброї було центральним у кампанії Китаю з відновлення зіпсованих зв’язків з Європою, сказав старший радник китайського уряду. Один колишній урядовець Китаю заявив, що Сі особисто сказав Путіну не застосовувати ядерну зброю, зазначивши, що позицію Пекіна проти її застосування включили до "мирного плану" КНР. Якби Росія застосувала ядерну зброю в Україні, все це "було б мінусом для Китаю", сказав один чиновник", - зауважує видання.

Водночас високопосадовці заявляють, що засудження застосування ядерної зброї у спільному комюніке Путіна та Сі майже напевно додали на вимогу Китаю.

Реакція України

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак, коментуючи публікацію FT щодо застережень Сі, написав: "Важлива позиція Китаю щодо ядерної загрози з боку божевільного російського терориста".

Реакція Кремля

Речник президента РФ Дмитро Пєсков у розмові з російськими журналістами не підтвердив інформацію про те, що лідер Китаю застерігав Москву від застосування ядерної зброї під час поїздки до Москви в березні 2023 року.

Прессекретар Путіна наголосив, що за підсумками візиту надали чимало інформації – в ухвалених документах і заявах для преси.

"Все інше є вигадками", - зазначив Пєсков.

Новини за темою: У Китаї закликають іноземні посольства прибрати плакати на підтримку України

Позиція Китаю щодо війни в Україні

24 лютого Пекін опублікував документ із позицією щодо політичного врегулювання в Україні. У так званому мирному плані Китаю війну РФ проти України названо "кризою".

У травні спецпредставник Китаю Лі Хуей відвідав Україну й поспілкувався з президентом Зеленським. Пізніше він вирушив до Москви та низки європейських країн, аби представити там свій "мирний план". WSJ написав, що спецпредставник Китаю під час турне закликав домогтися негайного завершення війни в Україні, віддавши Росії захоплені території. Однак китайський дипломат цю інформацію заперечив.

Новини за темою: Китайська держкомпанія постачала Росії порох для патронного заводу, – NYT

2 червня Лі Хуей також заявив, що побачив готовність України та Росії до переговорів.

27 червня посол Китаю в ЄС Фу Цун на запитання про підтримку кордонів України 1991 року сказав: "Я не розумію, чому б і ні". У МЗС Китаю на заяву свого дипломата відреагували стримано.

Читайте також:
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні