USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Привласнили 32 мільйони гривень на виплатах "мертвим душам": Підозру отримав ексдиректор столичної ритуальної служби та його спільниця

Імовірно, йдеться про Олександра Голуба, якого напередодні звільнив Віталій Кличко
Ексдиректору столичної ритуальної служби та його спільниці повідомили про підозру
Ексдиректору столичної ритуальної служби та його спільниці повідомили про підозру
Джерело: Офіс Генерального прокурора

Правоохоронці повідомили про підозру колишньому директору столичної ритуальної служби. Посадовець наказував підлеглим вносити до документів недостовірні дані щодо присутності на робочих місцях осіб, які фактично ніколи не з’являлися на роботі. Гроші ж, які надходили на картки цих "працівників", він разом зі своєю спільницею знімав в банкоматах. Вона також отримала підозру. Про це інформує Київська міська прокуратура.

Прокуратура не називає імені службовця, але напередодні міський голова Києва Віталій Кличко звільнив Олександра Голуба з посади начальника ритуальної служби. Відомство має таку ж назву, яку наводить Київська міська прокуратура.

За даними слідства, ексдиректор протягом 2020–2023 років організував злочинний механізм розкрадання коштів столичної громади, до якого залучив колишню працівницю підприємства та інших невстановлених на даний час осіб.

"Посадовець надавав вказівки підлеглим вносити до табелів обліку робочого часу неправдиві дані з приводу присутності на робочому місці осіб, які формально обіймали посади прибиральників. Вказані особи не виконували свої обов’язки та ніколи не перебували на робочому місці", – розповіли у відомстві.

Слідству вже вдалося встановити 23 особи, на чиї банківські рахунки незаконно нараховувались бюджетні кошти. У тому числі коли ці люди перебували за кордоном.

"Банківські картки фіктивних працівників перебували у розпорядженні директора комунального підприємства та його спільників. Упродовж майже чотирьох років, в тому числі в умовах воєнного стану, учасники схеми знімали з карток кошти через банкомати та розпоряджалися ними на власний розсуд", – ідеться у повідомленні.

У такий спосіб ділки завдали столичній громаді збитків майже на 32 мільйони гривень.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки, під час яких отримали докази заволодіння бюджетними коштами. Це підтвердили й судові експертизи.

"За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру колишнім директору та працівниці Спеціалізованого комбінату підприємств комунально-побутового обслуговування. Їм інкриміновано заволодіння коштами в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану (ч. 3, ч. 4, ч. 5 ст. 191 КК України). Спільниці ексдиректора також інкриміновано легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 209 КК України)", – додали в Офісі генпрокурора.

25 жовтня директора ритуальної служби звільнили з займаної посади.

"Він визнає вину в інкримінованих йому злочинах та дає викривальні показання на інших співучасників. Також він відшкодував майже 16 мільйонів гривень завданої шкоди", – уточнили у відомстві.

Тим часом його спільниця, розуміючи настання для неї подальших юридичних наслідків, після проведення обшуків подарувала своїй дочці дві квартири у столиці та приватний будинок із земельною ділянкою в Київській області.

Одну з цих квартир вартістю близько 4 млн гривень, за версією слідства, підозрювана незаконно придбала у лютому 2023 року за кошти, отримані злочинним шляхом.

Ексдиректору КП, який сприяє слідству у розкритті злочинів, обрано особисте зобов’язання. Його спільниці суд першої інстанції обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням застави у сумі 800 тисяч гривень, яку підозрювана внесла. Суд апеляційної інстанції задовольнив скаргу прокурора та збільшив розмір застави до 3,2 мільйона гривень, у зв’язку з чим підозрювану знову взяли під варту в залі суду.

Як ідеться на сайті КМДА, "виконання обов’язків директора служби тимчасово покладене на його заступника до моменту призначення нового директора в установленому законом порядку".

Раніше ми повідомляли, що ексочільник "Київводоканалу" вкрав майже 65 млн гривень на початку російського вторгнення.

Читайте також:
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави