USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Позичив гроші другові: РФ засудила кримського татарина до семи років в’язниці

Аппаз позичив у борг гроші знайомому, котрий на той час вступив до добробату
Аппаз Куртамет
Аппаз Куртамет
Джерело: відкриті джерела

Окупаційний суд у Сімферополі засудив кримського татарина Аппаза Куртамета до семи років колонії за звинуваченням у нібито фінансуванні українського добровольчого батальйону. Про це повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"7 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням першого року у в’язниці. Такий вирок підконтрольний Росії "Київський райсуд Сімферополя" ухвалив стосовно кримського татарина Аппаза Куртамета. 21-річного хлопця окупанти звинуватили у "фінансуванні" добровольчого батальйону "Крим" ("створенні збройного формування, керівництві таким формуванням чи його фінансуванні" ч. 1 ст. 208 КК РФ)", – йдеться в повідомленні.

Слідство стверджує, що хлопець переказав 500 грн представнику батальйону.

"Насправді Аппаз позичив у борг ці гроші знайомому, котрий на той час вступив до добробату", – наголосив Лубінець.

Омбудсман нагадав, що російські силовики затримали Аппаза Куртамета 23 липня 2022 року на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом, куди він прямував до родичів. Того ж дня звʼязок із ним зник. Про його місце перебування не було відомо до 8 жовтня. Наприкінці лютого цього року окупанти розпочали судилище.

Лубінець підкреслив, що Росія не полишає репресивну політику стосовно представників корінного народу Криму – кримських татар.

"Усі обвинувачення на адресу громадян України є надуманими і мають політично мотивоване підґрунтя, а вироки – незаконними.️ Міжнародне гуманітарне право забороняє державі-окупанту застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території", – додав омбудсман.

Дмитро Лубінець закликав світову спільноту посилити політико-дипломатичний тиск на Росію до повного і безумовного звільнення всіх незаконно утримуваних українських громадян.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму