USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Польські та угорські фермери пригрозили знову заблокувати кордон з Україною, оголошують страйки

Поляки та угорці анонсували нові страйки щодо імпорту українського зерна
протести фермерів у Польщі
Протести фермерів у Польщі
Джерело: відкриті джерела

Польські фермери анонсували новий страйк на кордоні з Україною. Аграрії заявили, що незадоволені рішенням Єврокомісії щодо України. Крім цього, 9 лютого угорські фермери також планують провести акцію протесту на кордоні з Україною поблизу міста Захонь. Вони так само виступають проти продовження ЄС пільгового режиму торгівлі з Україною. Зокрема, щодо зерна.

Заява Польщі

"Наше терпіння скінчилося. Позиція Брюсселя в останній день січня 2024 року неприйнятна для всієї нашої аграрної спільноти", – йдеться у заяві.

Фермери заявляють, що пасивність польської влади та декларації про співпрацю з Європейською комісією, яка ухвалила рішення щодо імпорту товарів з України, "не залишає нам іншого вибору, окрім як оголосити загальний страйк".

Польські мітингувальники анонсують страйки на всіх прикордонних пунктах між Польщею та Україною. Вони пригрозили блокадою доріг та автомагістралей по всій країні. Страйк фермерів заплановано розпочати о 10:00 9 лютого і триватиме він до 10 березня.

Заява Угорщини

Угорці заявили, що ГМО-продукти неконтрольованої якості, оброблені забороненими хімікатами, можуть становити загрозу не лише для споживачів, а й для сільського господарства ЄС.

"Угорські фермери діятимуть проти цього всіма доступними засобами, найрішучіше! На знак протесту проти рішення Європейської комісії ми організовуємо демонстрацію фермерів у Захоні 9 лютого (п’ятниця) об 11:00", – йдеться в заяві.

Своєю чергою міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь сказав, що пропозиція Єврокомісії щодо продовження пільгового режиму торгівлі з Україною "не пропонує жодних рішень" у питанні українського зерна. Саме тому Будапешт планує зберегти національну заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України.

Нагадаємо, 6 листопада 2023 року польські перевізники розпочали страйки на кордоні з Україною. Польські протестувальники вимагали повернути систему пропусків для українських перевізників.

Лише на початку цього року міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський та представники руху "Ошукане село" підписали угоду щодо припинення блокування пункту перетину кордону з Україною в Медиці.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн