USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Польські страйкарі розблокували пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ"

Блокування найбільшого вантажного пункту пропуску тривало більше ніж місяць
страйк Польща
Протести
Джерело: відкриті джерела

Україна досягла домовленостей з Польщею. Блокада пункту пропуску "Ягодин – Дорогуськ" завершена. Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"З 14:00 там відновлено стабільний рух вантажівок. У напрямку до України проїхали 15 транспортних засобів – вони на пункті пропуску. Також 25 вантажівок оформлюються – прямуватимуть в бік Польщі", – йдеться в дописі.

Блокування найбільшого вантажного пункту пропуску тривало більше ніж місяць.

"За цей час команда міністерства та посольства буквально щоденно займалась питанням розблокування. Провели десятки зустрічей, перемовин на всіх можливих рівнях. Це була складна робота, але вона ще не завершена. Кордон має бути розблокованим повністю, а подальші блокування не допущені. Працюємо далі, враховуючи інтереси наших перевізників та держави", – додав Кубраков.

За даними ДПСУ, стан черги із транспортних засобів у даному пункті пропуску наразі має такий вигляд:

  • на в'їзд до України: вантажних – 1000, автобусів – 0;
  • на виїзд з України: вантажних – 100 (в електронній черзі – 473), автобусів – 0.

За даними ЗМІ, завтра мали б розблокувати КПВВ "Рава-Руська – Гребенне", а далі по черзі всі пункти пропуску.

Коли розблокують усі пункти пропуску?

Всі інші пункти пропуску мають бути розблоковані протягом трьох днів. Про це UWN повідомив віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін.

"Правильним було те, що ми звернулися до польських адвокатів, що вони провели відповідну роботу і зараз є зміни, на які вони вимушені реагувати. По словацькому кордону наші адвокати ще не працювали. Але сподіваємось, що як на угорському кордоні, де-факто не заблокований, тобто є страйк, але не блокується рух. Так і словацький, за нашою інформацією, повинно бути так. Подивимось", – сказав він.

Блокування кордону з Україною

6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне – Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин". Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Прогнозувалось, що якщо до 10 грудня польські перевізники не припинять блокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, різдвяний продуктовий кошик в Україні однозначно здорожчає. 

Угорські перевізники заявили, що 11 грудня теж проведуть акцію протесту на кордоні з Україною, вимагаючи скасування "транспортного безвізу". Він запланований біля пункту пропуску "Загонь – Чоп".

Також 11 грудня о 15:00 блокаду планують і словацькі страйкарі.

Читайте також:
Фіцо переніс складну операцію після замаху Фіцо переніс складну операцію після замаху
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені