USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росіяни просунулися в чотирьох областях: ISW показав, як змінюється фронт

Окупанти продовжують штурмувати позиції ЗСУ майже по всій лінії фронту
Окупанти, армія РФ, російські військові
Джерело: відкриті джерела

Інститут вивчення війни (ISW) підтвердив просування військ РФ на північний захід від Сватового Луганської області; на південний захід від Авдіївки Донецької області; у Роботиному Запорізької області та на північ від Олешок Херсонської області.

Луганська область

Геолокаційні кадри, опубліковані 5 і 6 травня, показують, що російські війська незначно просунулися на схід від Стельмахівки та на південь від Крохмального (обидва на північний захід від Сватового).

Російські мілблогери і офіційні особи заявляли також про просування на східній околиці Стельмахівки, захоплення Котлярівки і Кислівки (на північний захід від Сватового), але ISW не спостерігає візуального підтвердження цих тверджень.[

Там нагадали, що в Росії раніше, 27 квітня, вже заявляли про захоплення Кислівки.

Російські війська 6 травня продовжували штурмувати:

  • на північний захід від Сватового біля Піщаного та Берестового;
  • на північний захід від Кремінної біля Невського і Новосадового;
  • на захід від Кремінної поблизу Торського;
  • на південь від Кремінної в районі Серебрянського лісництва та Білогорівки.

Донецька область

Російські війська 6 травня продовжували обмежені наступальні дії на Сіверському напрямку на північний схід від Бахмута, однак підтверджених змін лінії фронту не було.

Окупанти 6 травня продовжували наступ на Часів Яр, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Генштаб ЗСУ повідомив, що українські сили відбили атаки біля Іванівського та на південний схід від Часового Яру поблизу Кліщіївки та Андріївки.

Геолокаційні кадри, опубліковані 6 травня, показують, що російські війська просунулися вздовж траси E50 у східному Нетайловому (на південний захід від Авдіївки).

Українські та російські джерела повідомляли, що в Нетайловому тривають бої. Російські мілблогери також стверджували, що окупанти просунулися на схід від Новопокровського (на північний захід від Авдіївки) до двох кілометрів і що російські війська досягли околиць Новоолександрівки (на північний захід від Очеретиного та приблизно в 15 км на північний захід від Авдіївки), хоча Інститут вивчення війни наразі не спостерігав підтверджень наступів Росії у цих областях.

Російські джерела запевняли, що окупанти продовжували просуватися на захід від Донецька, але 6 травня не було жодних підтверджених змін на лінії фронту, наголошує ISW.

Кілька російських мілблогерів заявляли, що окупанти просунулися до західної Красногорівки. Натомість речник Української групи військ на Хортиці підполковник Назар Волошин повідомив, що невеликі окремі російські групи намагаються штурмувати Красногорівку, але сильний вогонь української артилерії заважає їм консолідувати успіхи та проводити подальші атаки.

Російський мілблогер стверджував, що російські війська захопили "більшу частину" Парасковіївки (на південний захід від Донецька), але Інститут вивчення війни пише, що не помітив візуальних доказів цього.

Росіяни 6 травня продовжували обмежені та безуспішні наземні атаки в районі кордону Донецької та Запорізької областей. Російські та українські джерела повідомляли про російські атаки на північний схід від Вугледара біля Водяного та на південь від Великої Новосілки поблизу Урожайного та Старомайорського.

Один російський мілблогер запевняв, що російські війська просунулися на північ до одного кілометра на схід від Урожайного, а інший – що також просунулися на південний схід від Урожайного, але ISW не має підтверджень цим даним.

Південь

Геолокаційні кадри, опубліковані 6 травня, показують, що російські війська просунулися в південному Роботиному Запорізької області.

Геолокаційні кадри, опубліковані 6 травня, показують, що російські війська просунулися на північ від Олешок (на південний схід від Херсона).

Позиційні бої тривали під Кринками.

У ЗСУ повідомляли, що окупанти намагаються встановити контроль над островом Нестрига в дельті річки Дніпро і зазнають значних втрат. Російське джерело стверджувало, що острів Нестрига є спірною "сірою зоною" і що високий рівень води ускладнює будь-які наступальні операції зі встановлення контролю над островами.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ

В Україні на фронті впродовж доби було зафіксовано 97 бойових зіткнень. Найбільш гаряче було на Авдіївському напрямку – наші захисники відбили 31 атаку окупантів.

Загалом ворог завдав 2 ракетних та 83 авіаційних удари, здійснив 101 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника, підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 артилерійських засобах противника, а силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59.

Зараз окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська. Там російська армія сконцентрувала головний удар. 

Читайте також:
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25