USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"

У місті Часів Яр залишаються 679 людей, які відмовляються від евакуації
Назар Волошин
Назар Волошин
Джерело: відкриті джерела

Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, що на Донеччині. Ані у самому місті, ані на його околицях російських військ немає. Про це повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин ефірі ТАК TV.

Яка нині ситуація у Часовому Яру?

За словами спікера ОСУВ "Хортиця", наразі російської армії у Часовому Яру та на його околицях немає. Активні бойові дії тривають як вдень, так і вночі. Однак російська пропаганда робить інформаційні вкиди, що нібито їхня армія вже увійшла в місто.  

"Жодних територіальних успіхів за останні дні ворог там не мав і ворожої російської армії в місті немає. Однак противник продовжує знищувати Часів Яр та навколишні населені пункти як артилерією, так і авіацією", – наголосив Волошин.

На його думку, окупанти за допомогою авіації готують підґрунтя для наступних хвиль масованих штурмів.

"Окупанти намагаються здобути висоти, щоб вести подальшу боротьбу якраз за території і обстрілювати найближчі міста. Це – Костянтинівка, Дружківка, Слов’янськ, Краматорськ. Намагаються захопити місто Часів Яр не рахуючись ні з втратами особового складу, ні техніки, якої полягло на металобрухт, було знищено чимало на околицях Часового Яру", – додав він.

Речник також повідомив, що ворог шукає слабкі місця в обороні міста, зокрема кидаючи на штурми мобілізованих і колишніх в’язнів та не жаліючи свою техніку і піхоту.

Про роботу спецпідрозділу Kraken

Назар Волошин зазначив, що цей підрозділ, як і інші входить в Сили оборони, які спільно зі Збройними силами України нищать ворога на усіх напрямках. На цьому напрямку вони також виконують певні завдання.

"Однак цей спецпідрозділ Головного управління розвідки. Тому тут інформація може бути така, що все, що є у відкритому доступі, то, на жаль, є те, що потрібно знати всім, адже ворог теж користується інформацією, яка є у відкритому доступі, і може використати проти нас", – пояснив він.

Щодо можливості окупантів захопити Часів Яр до 9 травня

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" наголосив, що Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня.

"До "інавгурації" їх недопрезидента в них не вийшло зайняти Часів Яр. До 9 травня в них теж не вийде, бо Збройні сили України і Сили оборони не дадуть цього зробити, не дадуть цьому відбутися. Сили оборони контролюють ситуацію навколо міста і в місті, їм це не вдасться", – сказав він.

При цьому додав, що у росіян все налаштовано так, щоб проводити певні операції та штурми, опираючись на якісь сакральні дати.

"Тому на фоні того, що в них є великі втрати як у техніці, так і у людях на фронті, і в них не виходить зайняти ті позиції, ті населені пункти, які вони собі прописали, які їм їх диктатори прописали, вони присвячують ці дати і присвячують якраз певні перемоги до чогось. Однак нічого в них не получається і в них не вийде цього зробити", – зазначив він.

Чого чекати найближчим часом?

За словами Волошина, ворог не полишає спроб проводити наступальні штурмові дії по всій лінії фронту. Він також підтвердив слова головнокомандувача ЗСУ, що окупанти активізувалися на кількох напрямках.

Попри це українські підрозділи роблять усе, щоб унеможливити просування ворога.

"Також до наших військових прибуває підкріплення і є можливість стабілізувати смугу, однак ворог цього не дає. Але на тих напрямках, на яких він проводить активні штурмові дії, зокрема він намагається зупинитися на якихось ділянках, щоб мати певну якусь оперативну паузу, перегрупуватися, зберегти темпи наступу і потім знову десь робити той наступ. Скажу так, що на тих напрямках – це Покровськ – Курахове, у нас продовжуються бої, тут зосереджені основні ударні сили ворога, і він намагається прорвати нашу оборону, має на меті вийти до великих населених пунктів Курахове та Покровськ", – розповів спікер оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця".

Також він додав, що окупанти задіяли на цьому напрямку чималу кількість підрозділів і ворог має чисельну перевагу у людях, озброєні та у військовій техніці.

"Проте на цих напрямках ворог хоч і досяг певних успіхів, але оперативної переваги він отримати тут не зміг, і підрозділи Сил оборони для посилення якраз оборони на цих напрямках, також заміни підрозділів, які зазнали втрати, здійснюється передислокація, переміщення бригад, які відновили свою боєздатність. Ми теж готуємось до дій ворога", – наголосив Назар Волошин.

Скільки людей наразі перебувають у Часовому Яру?

Як повідомив голова Донецької ОВА Вадим Філашкін, у місті Часів Яр залишаються 679 осіб, які відмовляються від евакуації.

"Місто Часів Яр зруйноване майже повністю. На жаль, залишаються 679 осіб, у яких немає бажання виїжджати. З кожним днем усе складніше і складніше привозити гуманітарну допомогу, тому що всі дороги до міста ворог обстрілює повністю", – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Додамо

Раніше речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин заявляв, що окупанти намагаються обійти Часів Яр по флангах через інші населені пункти. Ворог намагається вийти до каналу Сіверський Донець – Донбас, захопити Часів Яр та створити там умови для подальшого просування до Краматорської агломерації.

Також аналітики Американського інституту вивчення війни (ISW) у своєму звіті заявляли, що російські війська становлять реальну загрозу захоплення Часового Яру. Зазначалося, що захоплення цього населеного пункту дозволить окупантам розпочати подальші наступальні операції проти міст, які формують значний оборонний пояс України в Донецькій області.

В ISW наголошували на тому, що Росія, ймовірно, спробує захопити якомога більше територій до прибуття допомоги від Сполучених Штатів Америки. 

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат