USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Заволодіння аеропортом "Одеса": Суд обрав запобіжний захід одному з організаторів схеми

Суд арештував підозрюваного з альтернативою внесення застави
суд

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Сьогодні Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід одному з бізнесменів, якого підозрюють у справі щодо незаконного заволодіння майновим комплексом стратегічного об’єкту – КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" та 2,5 млрд гривень доходу від його діяльності. Про це інформує Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Повідомляється, що суд частково задовольнив клопотання та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 268,4 млн гривень застави.

"Строк тримання під вартою з урахуванням строку досудового розслідування – до 29 жовтня 2023 року включно. Як альтернативу цьому запобіжному заходу слідчий суддя визначив заставу у розмірі 268 млн 400 тис. гривень. У разі внесення застави він звільняється з-під варти. На нього покладатимуться процесуальні обов’язки", – повідомили у Вищому антикорупційному суді.

Правоохоронці не називають прізвище підозрюваного. Втім, за даними ЗМІ, йдеться про бізнесмена Бориса Кауфмана.

Що відомо про справу?

В САП нагадали, що попередньо про підозру у заволодінні Міжнародним аеропортом "Одеса" та 2,5 млрд гривень доходу від його діяльності повідомили п'яти особам. Серед них – колишній міський голова Одеси, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та два відомих в регіоні бізнесмени. 

В НАБУ також повідомляли, що у 2011 році два відомих одеських бізнесмена організували схему заволодіння майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса". Для цього зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою (ОМР), з розподілом часток 75% і 25% відповідно з метою отримання у власність та подальшої приватизації майнового комплексу аеропорту вартістю близько 118 млн гривень. Отримання згоди депутатів ОМР на створення товариства забезпечив тодішній міський голова, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати у розвиток аеропорту.

Крім того, посадовець вчинив службове підроблення, що надавало підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з ОМР товариство в обхід конкурсу.

"Важливо, що отримане у спільне користування майно аеропорту не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення, забезпечувало виконання функцій прикордонного і митного контролю. Ба більше, 535 одиниць основних засобів з 2488 переданих були аеродромними об’єктами, що забезпечують безпеку польотів та не могли бути відчуженими в принципі", – наголосили в НАБУ.

Крім того, за договором "інвестори" зобов’язувались внести статутний капітал у розмірі 355 млн гривень, побудувати новий термінал і злітно-посадкову смугу. Проте більша частина внесених коштів через дії учасників схеми стала предметом застави та була заблокована банком, тобто не підлягала використанню. Новий термінал збудували за кредит, взятий під заставу майнового комплексу аеропорту, а злітно-посадкову смугу не починали будувати взагалі.

"В результаті реалізації схеми, її учасники заволоділи майном аеропорту на суму 118 млн гривень та доходами від його діяльності у сумі понад 2,5 млрд гривень", – зазначили в НАБУ.

В САП додавали, що досудове розслідування триває. Правоохоронці перевіряють причетність інших осіб до вказаного злочину. За його вчинення передбачено до 12 років позбавлення волі.

Інші новини за темою:

Раніше ми писали, що Ігорю Коломойському повідомили про підозру у заволодінні понад 9,2 млрд гривень ПриватБанку.

Зазначається, що, за даними слідства, у січні – березні 2015 року Ігор Коломойський, який на той момент був на посаді голови Дніпропетровської облдержадміністрації, розробив план заволодіння коштами ПриватБанку з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку.

Читайте також:
В Одесі чоловік у військовій формі побив дівчину милицею: В ТЦК розпочали службову перевірку, а в поліції кажуть, що заяви від постраждалої не було. Оновлено В Одесі чоловік у військовій формі побив дівчину милицею: В ТЦК розпочали службову перевірку, а в поліції кажуть, що заяви від постраждалої не було. Оновлено
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість