USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Низка відомих авторів подали до суду на компанію OpenAI через порушення авторських прав

Це не перший судовий позов до розробника ШІ від культурних діячів
суд

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Низка представників гільдії письменників та 17 відомих авторів, у тому числі автор "Гри престолів" Джордж Мартін, Джонатан Френзен, Джон Грішем і Джоді Піколт подали колективний судовий позов проти компанії-розробника штучного інтелекту OpenAI через порушення авторських прав. Про це пише The Verge.

Письменники у своєму позові наголошують, що OpenAI "копіювала твори позивачів оптом без дозволу чи розгляду". Крім того, компанія передала матеріали, що були захищені авторським правом, у великі мовні моделі штучного інтелекту.

У документі наголошується, що системи штучного інтелекту "навчаються" на великому масиві даних, викачаних з інтернету. І лише тому вони здатні надавати відповіді на будь-які запити користувачів.

Тож, на думку авторів позову, ШІ ставить під загрозу здатність письменників-фантастів заробляти своїми творами на життя. Адже завдяки таким системам будь-який користувач зможе автоматично та безкоштовно генерувати текст чи навіть книгу.

При цьому, як зауважують письменники, штучний інтелект буде просто імітувати, узагальнювати чи перефразовувати їх твори, що може завдати шкоди книжковому ринку. 

Тож, на думку авторів позову, OpenAI могла б тренувати свій чат GPT на роботах суспільного надбання замість того, щоб завантажувати матеріали, захищені авторським правом, без сплати ліцензійного збору. 

Зазначимо, це не перший позов проти OpenAI від письменників та митців.

Нагадаємо, ми писали, що найбільші технологічні компанії світу позначатимуть водяним знаком контент, створений ШІ.

Читайте також:
TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах
Apple, ймовірно, покаже власний штучний інтелект на презентації в червні, – Reuters Apple, ймовірно, покаже власний штучний інтелект на презентації в червні, – Reuters
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень