USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Новим президентом Латвії став чинний глава МЗС Едгарс Рінкевичс. Реакція Зеленського

Едгарс Рінкевичс приступить до виконання своїх обов’язків із 8 липня
Едгарс Рінкевичс
Едгарс Рінкевичс
Джерело: відкриті джерела

У середу, 31 травня, Сейм Латвії обрав наступного президента країни. Ним став багаторічний очільник МЗС країни та друг України Едгарс Рінкевичс. Про це повідомляє Delfi.

За його призначення проголосували 52 депутати, зокрема й представники опозиційних партій.

У своєму Twitter Рінкевичс подякував латвійському Сейму за довіру.

"Дякую Сейму за довіру при обранні мене на високу посаду президента країни, дякую тим, хто підтримав, і критикам. Я зроблю все, щоб вас не підвести", – зазначив він.

Нинішній президент Латвії Егілс Левітс привітав Рінкевичса з обранням на пост глави держави. Він приступить до виконання своїх обов’язків із 8 липня.

До речі, на пост президента було висунуто трьох кандидатів: Еліну Пінто, Улдіс Піленс та Едгарса Рінкевичса.

Як Рінкевичс ставиться до України?

Едгарс Рінкевичс з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну підтримує Київ, виступаючи за надання більших обсягів озброєння українським військовим і за посилення санкцій проти кремлівського режиму.

У листопаді минулого року він відвідав Київ та Одесу разом із главами МЗС ще шести європейських країн.

Крім того, закликав Захід дозволити Україні атакувати цілі у глибині російської території. Ще до повномасштабного вторгнення РФ, у квітні 2021 року, закликав надати нашій державі План дій щодо членства в НАТО.

Реакція Зеленського

Лідер України Володимир Зеленський привітав колишнього міністра закордонних справ Латвії Едгарса Рінкевичса з обранням президентом країни. Про це глава української держави повідомив у своєму Twitter.

"Щирі вітання справжньому другові України Едгарсу Рінкевичсу з обранням президентом Латвійської Республіки. Налаштований на продовження тісної й партнерської співпраці України та Латвії на благо наших народів заради спільної перемоги цінностей свободи та демократії, миру для України та Європи".

Зеленський також висловив вдячність колишньому президенту Латвії.

Читайте також:
Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол
Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ
Уряд Латвії має ухвалити відмову від російської мови як другої іноземної в школі Уряд Латвії має ухвалити відмову від російської мови як другої іноземної в школі
"Коаліція дронів": Латвія відправить Україні першу велику партію безпілотників