USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Уряд Латвії має ухвалити відмову від російської мови як другої іноземної в школі

З 2026/2027 навчального року школи мають поступово пропонувати учням як другу іноземну мову одну з офіційних мов ЄС чи країн – членів Європейської економічної зони
російська мова
Підручники з російської мови
Джерело: скріншот

Латвійський уряд готується 23 квітня ухвалити заборону на вивчення російської мови як другої іноземної в загальній освіті. Про це повідомляє видання Delfi.

Згідно з рішенням влади, з 2026/2027 навчального року школи мають поступово пропонувати учням як другу іноземну мову одну з офіційних мов Європейського Союзу або країн-членів Європейської економічної зони.

"Під час публічного обговорення заборони міністерство освіти Латвії отримало понад 300 заперечень від приватних осіб", – пише видання.

Проєкт  уряду передбачає поступовий перехід зі збільшенням кількості уроків на тиждень у п'ятому класі порівняно з четвертим.

У 2027/2028 навчальному році друга іноземна мова викладатиметься у п'ятому та шостому класі, у 2028/2029 навчальному році у 5-х, 6-х та 7-х класах, у 2029/2030 навчальному році – у 5-х, 6-х, 7-х та 8-х класах, а у 2030/2031 навчальному році – на всьому щаблі основної освіти (5–9 класи).

Нині російську викладають як другу іноземну мову майже в половині шкіл країни. У деяких навчальних закладах альтернативи не пропонують.

З-поміж іншого в Латвії називають побоювання, що діти будуть обмежені у вивченні рідної мови й повинні самі вирішувати, яку мову їм вивчати. А незгодні вказують, що відмова від російської мови з політичних причин неприпустима.

Новини за темою: Україна та Латвія підписали двосторонню безпекову угоду

Школи з російською мовою досі є й в Україні?

Чинному законодавству суперечить проведення уроків російською мовою в українських школах і до таких випадків не можна виявляти лояльність.

Так ще восени минулого року відреагував в ефірі телеканалу "Дім" міністр освіти Оксен Лісовий на повідомлення про те, що в Україні досі є школи, де викладають російською мовою.

"Звертайтеся до управління освіти, міського департаменту освіти чи обласного, мовного омбудсмена. У нас немає перспективи в якихось пострадянських реінкарнаціях чи якійсь союзній державі, де домінує російська мова. Ми зараз воюємо за систему цінностей, яка кардинально відрізняється від системи цінностей Російської імперії, нам точно не по дорозі з "рускім міром". Для чого ми тоді готуємо дітей до використання російської мови?" – риторично запитав міністр.

Лісовий зауважив, що в України – європейське майбутнє, а не у складі нового СРСР, де російська мова домінувала.

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ
Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації