USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Уряд Латвії має ухвалити відмову від російської мови як другої іноземної в школі

З 2026/2027 навчального року школи мають поступово пропонувати учням як другу іноземну мову одну з офіційних мов ЄС чи країн – членів Європейської економічної зони
російська мова
Підручники з російської мови
Джерело: скріншот

Латвійський уряд готується 23 квітня ухвалити заборону на вивчення російської мови як другої іноземної в загальній освіті. Про це повідомляє видання Delfi.

Згідно з рішенням влади, з 2026/2027 навчального року школи мають поступово пропонувати учням як другу іноземну мову одну з офіційних мов Європейського Союзу або країн-членів Європейської економічної зони.

"Під час публічного обговорення заборони міністерство освіти Латвії отримало понад 300 заперечень від приватних осіб", – пише видання.

Проєкт  уряду передбачає поступовий перехід зі збільшенням кількості уроків на тиждень у п'ятому класі порівняно з четвертим.

У 2027/2028 навчальному році друга іноземна мова викладатиметься у п'ятому та шостому класі, у 2028/2029 навчальному році у 5-х, 6-х та 7-х класах, у 2029/2030 навчальному році – у 5-х, 6-х, 7-х та 8-х класах, а у 2030/2031 навчальному році – на всьому щаблі основної освіти (5–9 класи).

Нині російську викладають як другу іноземну мову майже в половині шкіл країни. У деяких навчальних закладах альтернативи не пропонують.

З-поміж іншого в Латвії називають побоювання, що діти будуть обмежені у вивченні рідної мови й повинні самі вирішувати, яку мову їм вивчати. А незгодні вказують, що відмова від російської мови з політичних причин неприпустима.

Новини за темою: Україна та Латвія підписали двосторонню безпекову угоду

Школи з російською мовою досі є й в Україні?

Чинному законодавству суперечить проведення уроків російською мовою в українських школах і до таких випадків не можна виявляти лояльність.

Так ще восени минулого року відреагував в ефірі телеканалу "Дім" міністр освіти Оксен Лісовий на повідомлення про те, що в Україні досі є школи, де викладають російською мовою.

"Звертайтеся до управління освіти, міського департаменту освіти чи обласного, мовного омбудсмена. У нас немає перспективи в якихось пострадянських реінкарнаціях чи якійсь союзній державі, де домінує російська мова. Ми зараз воюємо за систему цінностей, яка кардинально відрізняється від системи цінностей Російської імперії, нам точно не по дорозі з "рускім міром". Для чого ми тоді готуємо дітей до використання російської мови?" – риторично запитав міністр.

Лісовий зауважив, що в України – європейське майбутнє, а не у складі нового СРСР, де російська мова домінувала.

Читайте також:
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України