USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

"Коаліція дронів": Латвія відправить Україні першу велику партію безпілотників

Також Рига виділятиме на розвиток коаліції дронів щонайменше 10 млн євро на рік
Україна Латвія

Ілюстративне фото

Джерело: AFP

Уряд Латвії на засіданні 16 квітня ухвалив рішення про відправку першої партії безпілотників в межах "коаліції дронів", яку ініціювала країна. Про це сказала прем’єр-міністерка Евіка Сіліня, пише Delfi.

Цим рішенням уряду відправляють першу велику партію. Бо до того відправлення дронів Рига робила на громадські пожертви.

"Це перший важливий внесок Латвії в цю коаліцію. У закупівлях задіяна місцева індустрія, і це означає, що коаліція дронів активно набирає обертів для підтримки України. Дрони для України вирізняються високою якістю і пройшли перевірки", – зазначив міністр оборони Андріс Спрудс.

Водночас Рига виділятиме на розвиток коаліції дронів щонайменше 10 млн євро на рік. Амбіція країн, що входять до коаліції, – забезпечити мільйон дронів для потреб України.

Новини за темою: "Ми повинні допомогти Україні виграти цю війну". Розмова з послом Латвії Ілгварсом Клявою

Коаліція дронів від Латвії

Зауважимо, в січні Спрудс заявив, що Латвія досягла прогресу у створенні коаліції з майже 20 держав для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотників. 

Ця заява була першим свідченням масштабу ініціативи щодо безпілотників після того, як план представили на зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні минулого року.

Водночас глава латвійського оборонного відомства тоді відмовився надати подальші подробиці проєкту з безпілотників, мовляв, "зараз перебувають на етапі, коли наближаються до 20 партнерів".

Дрони були на першому місці у списку військової техніки, яку шукало українське військове керівництво. Україна також будує флот військово-морських безпілотників, які вона розгортає для наведення на російські судна в Чорному морі.

До речі, 11 квітня президент України Володимир Зеленський разом з латвійським колегою Едгарсом Рінкевичсом підписали двосторонню безпекову угоду між країнами. З-поміж іншого, Латвія сприятиме нашому вступу до Європейського Союзу й НАТО.

Читайте також:
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію