USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Новий посол Польщі Ярослав Гузи почав роботу в Україні: Що про нього відомо?

На думку дипломата, найважливішим здобутком, який не можна втрачати, є дружні стосунки між Україною та Польщею
Ярослав Гузи
Ярослав Гузи
Джерело: PAP

До Києва прибув новий посол Польщі в Україні Ярослав Гузи. Він вже передав копії вірчих грамот до Міністерства закордонних справ. Про це повідомляє РАР.

Гузи заявив, що за час перебування в Україні хоче продовжити або впровадити "всі ті позитивні речі, які відбулися під час війни, і ті, які планує запровадити новий уряд".

"Безумовно, це розвиток у максимально позитивному аспекті всіх відносин – чи то політичних, чи то економічних, чи то культурних, які в сукупності можуть скласти стратегічне партнерство, звісно, в специфічних умовах війни", – пояснив він.

На думку дипломата, найважливішим здобутком, який не можна втрачати, є дружні стосунки між народами обох країн.

"Поліпшення польсько-українських стосунків на суспільному рівні, довіра поляків і українців одне до одного – це не можна марнувати, бо на цьому може будуватися будь-яка політична влада як у Польщі, так і в Україні, незважаючи на всі турбулентності та зміни", – наголосив він.

Також Гузи припустив, що найближчим часом до України приїде новий міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

"Я підозрюю, що на перших переговорах буде окреслено план, який я як посол, не будучи особою, яка ухвалює зовнішньополітичні рішення, але реалізуючи зовнішню політику, буду виконувати і це моє завдання", – сказав він.

Що відомо про Ярослава Гузи?

Як повідомляє Укрінформ, Ярослав Гузи є соціологом за освітою, в комуністичні часи проводив активну опозиційну діяльність, за що був інтернований.

На початку 90-х років був радником міністра оборони, потім займався підприємництвом. Дружина – відома польська журналістка, гендиректорка телеканалу "Белсат" Агнєшка Ромашевська-Гузи.

На посаді посла Польщі в Україні Ярослав Гузи змінить Бартоша Ціхоцького, який працював у Києві з лютого 2019 року.

Ціхоцький був єдиним послом з країн ЄС, який залишився в столиці України 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення.

Раніше президент Володимир Зеленський підписав укази про призначення нових послів у Бразилію, Індію та Колумбію. Всі вони мають дипломатичний досвід.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні