USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нова російська "бізнес-еліта" придбала іноземні активи на понад 20 мільярдів доларів: Хто скористався виходом міжнародних компаній з країни-агресора?

Підприємці скуповували активи за зниженими цінами після того, як війна змусила транснаціональні компанії піти з Росії під тиском санкцій та власних інвесторів
бізнес
Джерело: відкриті джерела

Внаслідок виходу міжнародних компаній з російського ринку після початку повномасштабного вторгнення в Україну, у Росії виникла група впливових бізнесменів, які скористалися цією нішею після стрімкого виходу західних брендів. Так, суму угод виходу західного бізнесу з Росії минулого року оцінили у понад 20 мільярдів доларів. Про це передає Bloomberg.

Зазначається, що, за оцінками інформаційно-аналітичного агентства AK&M, гігант швидкого харчування McDonald's Corp., пакувальна група Ball Corp. і виробник хімікатів Henkel AG увійшли до числа компаній, які продали підприємства на суму щонайменше 21 мільярд доларів у 2022 році та в першій половині цього року.

"Прикладом того, як війна змінює російський діловий світ, є те, що покупці не належать до найбагатших людей країни, і більшість із них невідомі за межами країни. Вони працювали в бізнесі десятиліттями, в деяких випадках на підприємствах, які вони придбали, а в деяких випадках разом із відомими мільярдерами", – уточнюють автори.

Одні з найдорожчих угод з іноземними компаніями, які вийшли з Росії
Джерело: Bloomberg

Також у виданні додають, що, на відміну від більшості попередників, ці бізнесмени не потрапили до санкційних списків США чи ЄС.

Хто купує бізнеси?

Колишній керівник російської компанії мобільного зв’язку та колишній партнер мільярдера Алішера Усманова Іван Таврін нещодавно витратив понад 2 мільярди доларів на місцевий бізнес оголошень Avito.

"Він також купив інші активи, що зробило його найбільшим "ділком" військового часу", – кажуть автори.

Водночас Arnest Group Олексія Сагала займалася парфумерією та косметикою до того, як у вересні минулого року придбала активи Ball, що займаються упаковкою напоїв, а потім придбала російські підрозділи Heineken NV, включаючи сім пивоварень, за 1 євро в серпні цього року.

Дружина Сагала Олена була генеральною директоркою компанії "Арнест", а до цього кілька років до 2012 року працювала сенаторкою у верхній палаті парламенту як член правлячої партії.

Олександр Говор також був одним із перших, хто почав скуповувати активи, коли іноземні компанії почали йти з Росії, придбавши російський бізнес McDonald's у травні минулого року та пакувальні заводи – у вересні.

"Хоча Говор вже був франчайзинговим партнером цієї мережі швидкого харчування, купівля всієї мережі з 850 російських ресторанів стала значним кроком у порівнянні з управлінням лише 25 ресторанами", – кажуть у Bloomberg.

Зазначається, що статки Говора пов'язані з його часткою в компанії "Южкузбассуголь", одному з найбільших російських виробників коксуючого вугілля. Він вийшов з компанії у 2007 році після двох смертельних вибухів на шахті, продавши її "Євраз", металургійному концерну, співвласником якого є олігарх Роман Абрамович. Роками пізніше бізнесмен став партнером по франчайзингу McDonald's.

Деякі відомі магнати також змогли отримати вигоду від відтоку міжнародних компаній.

До того як Володимир Потанін, який є найбагатшою людиною Росії, потрапив під санкції США і Британії, він купив Росбанк у Societe Generale SA.

Також непідсанкційний мільярдер Андрій Комаров купив три російські заводи у міжнародної пакувальної компанії Amcor Plc приблизно за 370 мільйонів євро.

До того ж відбулися конфіскації активів, які принесли вигоду людям, наближеним до влади. Цього літа уряд взяв під контроль місцеві дочірні компанії Danone і Carlsberg і призначив їхніми керівниками союзників Путіна, йдеться у публікації.

Раніше ми повідомляли, що в Росії погрожують конфіскувати активи ЄС, якщо російські заморожені кошти будуть передані Україні.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську