USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На Рівненщині викрили бурштинових ділків, серед яких був депутат

Вартість каміння становить близько 4,5 мільйона гривень
На Рівненщині викрили бурштинових ділків серед яких був депутат

На Рівненщині викрили бурштинових ділків, серед яких був депутат

Джерело: Нацполіція

У Рівненській області правоохоронці викрили угруповання, яке промишляло незаконним бурштиновим бізнесом. Серед фігурантів був депутат однієї з об'єднаних територіальних громад. Про це повідомляє пресслужба Національної поліції України.

Правоохоронці встановили, що спільники займалися незаконним видобуванням та скупкою виключно якісного бурштину-сирцю.

"Ділки налагодили мережу мініцехів з обробки каміння для подальшого його продажу за кордон", – йдеться у дописі.

Зазначається, що під час відпрацювання отриманої інформації було встановлено учасників угруповання "бурштинових бізнесменів".

"До його складу входило вісім осіб, серед яких і депутат однієї з територіальних громад. Всі вони мешканці Сарненського та Рівненського районів", – розповіли у Нацполіції.

Зазначається, що зловмисники мали кілька напрямків діяльності, а саме: незаконний видобуток, скуповування каменів, обробка та збут.

Каміння зловмисники видобували на територіях природного заповідника та Клесівського лісового господарства. Під час нелегальних робіт зловмисники використовували небезпечну для навколишнього середовища технологію гідрозмиву ґрунту. Ділки також скуповували бурштин-сирець в інших перевірених копачів і обирали лише найякісніший камінь.

Було проведено заходи з ліквідації діяльності угруповання. У ході обшуків у "чорних копачів" оперативники та слідчі вилучили понад 200 кілограмів бурштину-сирцю, мотопомпи кустарного виробництва, знаряддя для видобування та обробки каміння, автомобілі, квадроцикл, радіостанції та чорнові записи.

За попередніми даними, вартість каміння становить близько 4,5 мільйона гривень.

Відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 240-1 КК (незаконне видобування, збут, придбання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину).

Наразі вирішується питання про накладення арешту на вилучене майно та повідомлення учасникам про підозру.

Фігурантам може загрожувати до семи років позбавленням волі з конфіскацією майна.

У поліції зазначають, що в гонитві за наживою "чорні копачі" знищують лісові насадження, на відновлення яких піде не один десяток років.

Покарання за зберігання та перевезення бурштину

Наприкінці грудня 2019 року в Україні почав діяти закон, який увів окрему "бурштинову" статтю в Кримінальний кодекс. Так з’явилася кримінальна відповідальність не лише за незаконний видобуток бурштину, а й за купівлю, збут, передачу, переробку, зберігання, пересилання або перевезення цього каміння, якщо законність його походження не підтверджується документами.

Покарання – від штрафу до позбавлення волі на кілька років.

Читайте також:
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька
Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові