USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Мусимо "знеструмити" паперову тяганину на передовій, – заступник міністра оборони

Джигир каже, що над рішенням наразі працюють, але, "схоже, що це потребує більше ніж сто днів"
ЗСУ
ЗСУ. Ілюстративне фото
Джерело: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка

Один із головних ворогів для змін у Міністерстві оборони України як у відомстві, так і на передовій – це паперова тяганина, яку варто "знеструмити". Про це в інтерв'ю LIGA.net зауважив заступник міністра оборони Юрій Джигир.

Чиновник вважає, що "ці системні кроки, а не лише ініціювання проваджень, даються дуже важко". 

"Наразі той обсяг бюрократичної роботи, який змушені виконувати командири замість планування бойових завдань, ненормальний. Щоб довести, що підлеглий боєць справді бився на передовій, або що це саме він знищив ворожий танк (за це, приміром, державою встановлена суттєва справедлива доплата до грошового забезпечення), треба заповнити стоси паперів, а в другому випадку – ще й забезпечити фото- чи відеофіксацію. Тож працюємо над рішенням, але, схоже, що це потребує більше ніж сто днів", – припустив Джигир.

Зловживання з нарахуваннями бойових

Також він додав, що в міністерстві ухвалили низку складних рішень для усунення зловживань з нарахуванням бойових виплат.

"Внутрішній аудит виявив у цій сфері порушення, причому йдеться не про поодинокі випадки, коли справедливість нарахування важко визначити, а про відверті і серйозні маніпуляції, коли бойові доплати отримували люди, чия діяльність справді не мала нічого спільного з виконанням бойових завдань. На наш погляд, такі маніпуляції – це гостре порушення і цинічний прояв несправедливості стосовно захисників. Саме тому ці зловживання навіть небезпечніші, ніж просто нецільове чи неефективне використання коштів. Підхід Міноборони простий та справедливий: бойові виплати – за бойові завдання", – прокоментував заступник голови оборонного відомства.

При цьому додав, що вжили не тільки системні кроки, а й зреагували в правовому полі для випадків, виявлених аудитом.

Що передувало?

Наприкінці жовтня стало відомо, що Служба внутрішнього аудиту Міноборони вибірково перевірила близько 40 військових частин і встановила, що командири призначили бойові виплати на понад 123 мільйони гривень військовим, які не брали участі в бойових діях. 

Під час перевірок виявилося, що командири деяких військових частин занадто вільно тлумачили такі терміни, як "бойові дії" та "бойове (спеціальне) завдання", і виплачували додаткову винагороду на свій розсуд.

"Це несправедливо, коли доплату за бойові отримують ті, хто не під прямим вогнем або не підтримують тих, хто під прямим вогнем. Маніпуляції виявляємо, прогалини для зловживань закриваємо", – сказав заступник Юрій Джигир.

В одному з випадків з’ясували, що військовослужбовцям понтонно-мостової роти, які виконували завдання у Київській області вже за кілька місяців після відступу росіян, чомусь виплатили щомісячну доплату в 100 тисяч гривень.

Раніше ми повідомляли, що Міноборони України розширило перелік військовослужбовців, які отримають доплати.

Крім того, йшлося про збільшення виплат пораненим, інструкторам навчальних центрів, строковикам та курсантам.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську