USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Латвія не підтримує послаблення обмежень на експорт добрив із Білорусі

Санкції ЄС щодо білоруських добрив запроваджували в кілька етапів ще до вторгнення Росії в Україну минулого року
санкції Білорусі
Джерело: відкриті джерела

Латвія не підтримує послаблення обмежень на експорт добрив з Білорусі шляхом застосування винятку із санкцій Європейського Союзу. Про це заявила речниця Міністерства закордонних справ Латвії Діана Егліте, передає "Європейська правда".

Президент Литви Гітанас Науседа раніше заявив, що країна виступає проти ініціативи щодо послаблення обмежень на експорт добрив з Білорусі, яка підтримує Москву. Позицію Литви підтримують й інші країни регіону, зокрема Латвія.

Егліте пояснила, що санкції проти режиму білоруського авторитарного лідера Александра Лукашенка було запроваджено у зв'язку з його жорстоким насильством над громадянським суспільством Білорусі після фальсифікації президентських виборів 2020 року.

Обмеження було застосовано також у зв'язку із загрозою цивільній авіації Євросоюзу 2021 року, коли в Мінську примусово посадили літак Ryanair, гібридними атаками на ЄС, прямою підтримкою нелегального потоку громадян третіх країн через зовнішні кордони Євросоюзу, а також у зв'язку з підтримкою Білоруссю повномасштабної агресії Росії проти України.

Егліте зазначила, що поки дії білоруської влади не зміняться, наприклад, не буде прогресу щодо прав людини, масового звільнення політв'язнів, припинення гібридних атак, Латвія не підтримає послаблення обмежень проти режиму Лукашенка.

Нагадаємо, санкції ЄС щодо білоруських добрив запроваджували в кілька етапів ще до вторгнення Росії в Україну минулого року. Більшу частину білоруського експорту добрив становила продукція компанії "Білоруськалій" – ці добрива вивозилися за кордон через Клайпедський порт при транспортуванні залізницею через Литву.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств
Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол
В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ