USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Справа ТОВ "Краснолиманське": Суд почав дослухатися до сторони захисту. Підозрюваним дають можливість вийти під заставу

Яка ситуація нині, розповідаємо далі
суд. феміда

Феміда. Ілюстративне фото

Джерело: UWN

У травні цього року правоохоронці звинуватили бізнесмена Віталія Кропачова та ще кількох його підлеглих в нібито створенні так званої злочинної групи та у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень (нібито несплата податків). Показово, що справу за цими фактами відкрили кілька років тому, однак арештувати підозрюваних вирішили лише зараз.

У судових засіданнях сторона захисту переконувала: підстав тримати осіб під вартою немає. Адже за весь час від початку відкриття кримінального провадження і донині їх підзахисні не втікали за кордон, не переховувалися від слідства та завжди на всі перевірки надавали документи.

Однак тоді в травні суд підтримав позицію сторони обвинувачення. Підозрюваних помістили за ґрати на 60 діб. І що важливо: без права внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". Тоді ж адвокати говорили, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Не задовольнили судді і апеляцію сторін захисту щодо зміни запобіжного заходу.

Що далі? Далі, на початку липня слідчий суддя Печерського районного суду продовжив строки досудового розслідування у справі ТОВ "Краснолиманське" відразу до дев'яти місяців. І нині проходять судові засідання щодо продовження запобіжного заходу підозрюваним у справі.

Однак тут судді почали дослухатися до сторони захисту: підозрюваним в економічному злочині дають можливість вийти під заставу. Таких рішень вже три.

Наприклад, Олексію Райчеву – головному інженеру ДП ВК "Краснолиманська" призначили заставу розміром в 151 млн 400 тисяч гривень. 

А представниці "Укрдонінвесту" Олені Даниленко призначили заставу у розмірі 272 млн 520 тис. гривень.

Бухгалтер ТОВ "Краснолиманське" Світлана Серебрянська може вийти під заставу розміром у 100 млн гривень.

Разом з цим судді продовжили їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 8 вересня цього року.

Найближчим часом має відбутися розгляд щодо продовження запобіжного заходу бізнесмену Віталію Кропачову та керівнику ТОВ "Краснолиманське" Анатолію Руденко.

Віталій Кропачов

Кропачов – бізнесмен із міста Торез, що на Донеччині. З початку збройного вторгнення РФ на схід України він був змушений залишити місто. А все його надбане майно було розграбовано. Втім, про рідний край бізнесмен не забув. Він – один з активних організаторів та учасників українського опору на Донбасі.

Ба більше, Кропачов організував відеотрансляцію всього, що відбувається на трасі з Ростова-на-Дону через Торез, Сніжне, Харцизьк на Донецьк. Завдяки цьому українські правоохоронці бачили і фіксували весь потік зброї та бойової техніки, що йшов через м. Торез. На початку липня зрадник "злив" терористам інформацію про роботу вебкамери та її відключили.

Крім того, Кропачов був одним із тих, хто у 2014 році передав до української влади фотодокази причетності російських терористів з "ДНР" до збиття малайзійського "Боїнгу" MH17. Ці фотографії дозволили успішно виграти інформаційну війну проти РФ, а також дозволили прокуратурі Нідерландів домогтися максимальної точності у своєму висновку.

Нині з 2017 року Віталій Кропачов є власником ТОВ "Краснолиманське", відколи воно стало одним з найбільш успішних вугільних підприємств України.

Також Кропачов має активи у медійній сфері. У грудні 2021 року придбав компанію "Ера продакшн". Компанія у березні 2022 року надала свої потужності для забезпечення цифрової трансляції "Єдиного телемарафону" після ракетної атаки Росії на телевежу у Києві.

Також Кропачов є власником медіапроєкту Ukraine World News, куди зокрема входить телеканал "ТАК TV". Медіапроєкт має низку власних документальних проєктів, спрямованих на медійну підтримку наших захисників.

А ще, аби злочини ворога не були забутими, команда медіапроєкту Ukraine World News створила низку документальних проєктів, в яких зафільмувала злочини російських окупантів. Серед них "Буча. Після…", "Макарів. Після...", "Окупанти в полоні", "Українська бронетехніка", "Крізь воду", "Ліля", "Брати. Остання двіжуха", "Чорнобиль. Злочин режиму".

Влітку 2022 року Кропачов організував табір під Переяславом для вимушених переселенців з Донбасу. Там у комфортних умовах проживають 150 людей, які втратили житло через війну. Також бізнесмен допомагає дітям, які постраждали через російську агресію.

Й що найголовніше – допомагає війську.

Читайте також:
Ексочільника Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під заставу в 30 млн грн Ексочільника Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під заставу в 30 млн грн
До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем
До кінця року в Україні затвердять нову концепцію стратегії судової реформи, – представниця ОП До кінця року в Україні затвердять нову концепцію стратегії судової реформи, – представниця ОП
Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд