USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60
Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Як допомогти підліткам уникнути небезпечної поведінки?: Поради психолога

Для підлітків соціальний статус серед компанії часто важливіший за шкоду здоров’ю, каже психолог
соцмережі/підлітки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Потрібно розуміти, що підлітки це ще діти, які пізнають світ та себе, - каже у коментарі UWN Ольга Голубіцька, психологиня та психотерапевтка. Їхнє власне "я" ще не сформоване, і вони поки що не можуть впоратися з валом емоцій. Але у період максимальної нестабільності батьки не завжди можуть приділити достатньо уваги дитині, що призводить до розриву контакту між ними. Коли цей контакт порушується, діти починають шукати емоції, повагу та прийняття поза сім’єю, що може призвести до небезпечної поведінки.

Усі підлітки досліджують свої межі. Жорсткі рамки та знецінення в родині можуть призвести до того, що дитина буде захищатися до останнього, якщо її спіймають на небезпечних чи неправильних діях. Якщо діти брешуть, це означає, що вони впевнені: правду батьки не приймуть. Але дитина знає, що вчиняє неправильно, інакше б вона не обманювала. 

Батькам важливо налагоджувати контакт з дітьми, збільшуючи кількість часу, який вони проводять разом. Якість спілкування має велике значення: потрібно серйозно цікавитися життям дитини та ділитися власним досвідом без повчань та сварки, каже психологиня. Це допоможе дитині звертатися до батьків зі своїми проблемами та самостійно усвідомлювати свої помилки.

Не можна нападати на дитину в момент, коли її спіймали на неправильних діях - це означає назавжди закрити можливість діалогу. Розмову потрібно вести, коли підліток оговтається. Інакше, дитина нічого не почує. Потрібно витримати час та спокійно, без засудження, запитати в неї, що трапилося. Можна поділитися своїми почуттями щодо ситуації, але ні в якому разі не говорити, що розчаровані, оскільки це означає, що дитина має виправдовувати ваші очікування, говорить Ольга Голубіцька. Варто принагідно цікавитися думкою підлітка щодо поганих звичок, небезпечної поведінки тощо. У звичайній дружній розмові можна отримати справді щиру відповідь.

У підлітка має бути простір для відвертості та прийняття у родині.  Якщо дитина закрилася від батьків, хорошим методом може стати самовідкриття, чесність та визнання власних помилок. А ось порушення особистого простору, наприклад, моніторинг телефону чи соцмереж, підліток завжди сприйме як зраду, що призведе до кризи у стосунках, наголошує психотерапевтка.

Нагадаємо, що мережу нещодавно збурила новина про новий небезпечний тренд серед підлітків. Через це омбудсмен Дмитро Лубінець закликав батьків бути пильними до небезпек, що чатують на дітей в інтернет-мережі.

Читайте також:
Хромінг – нова загроза для підлітків: Що потрібно знати Хромінг – нова загроза для підлітків: Що потрібно знати