USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Шахта "Краснолиманська". Як влада знищує прибуткову шахту, але для гірників в цій історії нічого нового

Відсутність коштів. Проблема із виплатою зарплати та модернізацією самої шахти. Відверте нерозуміння того, чому їх вчергове кошмарять. І тяжкі думки про майбутнє. Це те, через що сьогодні проходять всі працівники шахти "Краснолиманське"
Шахтарі Краснолиманська
Джерело: UWN

Що ви знаєте про професію шахтаря? Це цілком серйозне питання, тому що, якщо прямо зараз вийти на вулицю, пройтись нею і поставити це питання перехожим – більшість відповість щось банальне накшталт "Вони спускаються в шахти" і "Вони тяжко працюють".

Все це насправді правильно. Але людський мозок влаштований таким чином, що, промовляючи щось подібне, ми просто не уявляємо це все в реальності. Це просто слова, які для нас – тих людей, які не стикалися із шахтарською справою, абсолютно нічого не значать. Це непогано і недобре. Це факт. За яким ми можемо втратити розуміння суворої реальності.

Є шахта. Шахта "Краснолиманське". Вона одна з небагатьох, яка залишається українською, оскільки дуже багато шахт ми тимчасово втратили через окупацію. При цьому лінія фронту від цієї шахти дуже недалеко і, за свідченнями самих працівників, на жаль, наближається. Це впливає на людей, які там працюють, і на їхню кількість, тому що деякі з них переїжджають якомога далі від війни.

А ще на людей на цій шахті впливають останні події, пов’язані зі справою проти власника ТОВ "Краснолиманське" Віталія Кропачова. Ця справа безпосередньо зачепила їх всіх.

"На жаль, ТОВ "Краснолиманське" переживає не перший такий випадок. Це 14-й, 18-й рік. Це зараз 24-й рік", – говорить в інтерв’ю ТАК ТV заступник головного інженера з виробництва ТОВ "Краснолиманське" Сергій Снитко.

Те ж саме зазначає і уповноважений трудового колективу ТОВ "Краснолиманське" Олександр Васильчиков, який працює у цьому товаристві уже 14 років.

Обидва вони під час розмови з журналісткою Настею Рейн виглядають трохи втомлено – схоже як від самої ситуації, так і від необхідності озвучувати в цілому очевидні речі.

"У нас працює, на жаль, все менше і менше людей. Чому? Бо фронт наближається до нашого підприємства. Близько 25–30 кілометрів, міста Мирноград, Покровськ, Селідове які працюють, – вони ще ближче", – зазначає Сергій Снитко.

При цьому нагадує, що через арешт рахунків підприємства з травня не було закупівель, необхідних для розвитку шахти матеріалів.

"На жаль, ми допрацювали той час, коли були запаси, придбані раніше матеріали, які були на підприємстві. Зараз все зупинилося. Немає матеріалів для проведення гірничої виробки", – розповідає Сергій Снитко.

Він звертає увагу на те, чим ця ситуація взагалі може обернутися для шахти.

"Ми маємо підготувати на майбутнє фронт. Тобто лава відпрацьовується, зменшуються запаси вугілля. І ми маємо підготувати ще одну лаву, ще один фронт для того, щоб можна було перейти у виробництві. Зараз цього немає", – уточнює він.

Тобто, як резюмував Снитко, проходка – це майбутнє. Без проходки немає майбутнього у підприємства.

Які масштаби катастрофи, яка може виникнути? "Давайте порахуємо", – каже Олександр Васильчиков.

На підприємстві працюють приблизно дві тисячі людей. Тобто це дві тисячі сімей. Якщо взяти дружин, дітей – то це щонайменше сім-вісім тисяч людей, яких утримувало підприємство.

"Арешт рахунків – це передусім невиплата заробітної плати. А це б’є по сімейному бюджету. У нас і так там не дуже хороші події відбуваються, фронт вже зовсім поруч. А люди все одно працюють", – розповідає Васильчиков.

І додає, що зараз всі гроші, які заходить на шахту, – йдуть на погашення заборгованості по зарплаті.

Таким чином, що ми маємо у підсумку. Є шахта, яку позбавили коштів. Тепер вона не може організувати стабільну роботу та ризикує у підсумку просто закритись. Закриття шахти означає втрату роботи та стабільності приблизно двох тисяч сімей. А ще це потенційно означає ще більші проблеми зі світлом у державі.

Лишається тільки одне питання. Це те, чого хочуть ті, хто зараз вчергове кошмарить ТОВ "Краснолиманське"?

Читайте також:
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Двом підозрюваним у справі продовжили запобіжний захід
Через арешт рахунків ТОВ Через арешт рахунків ТОВ "Краснолиманське" один з найбільших районів столиці може залишитися взимку без опалення та гарячої води
Шахтарі Львівщини під стінами Міненерго вимагають виплатити борги по зарплаті. Розмова із заступником міністра завершилась безрезультатно Шахтарі Львівщини під стінами Міненерго вимагають виплатити борги по зарплаті. Розмова із заступником міністра завершилась безрезультатно
Для мене це черговий етап психологічного тиску, – адвокат про розмір застави для підозрюваних у справі ТОВ Для мене це черговий етап психологічного тиску, – адвокат про розмір застави для підозрюваних у справі ТОВ "Краснолиманське"