USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Справа ТОВ "Краснолиманське": Апеляційний суд не змінив запобіжний захід бухгалтерці підприємства. Жінка залишається під вартою

Адвокати зауважують, що справу ніхто не слухав, в нюансах справи судді не розбиралися
суд

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Київський апеляційний суд 4 червня не задовольнив апеляцію про зміну запобіжного заходу бухгалтерці ТОВ "Краснолиманське" Світлані Серебрянській. Жінка залишається під вартою. Адвокати в коментарі ТАК TV зазначають, що і надалі намагатимуться зробити все, аби жінку відпустили з-під варти і повернути її чесне ім'я. 

"Це очікуване рішення, як на нашу думку. Тому що зазвичай, коли здійснюється тиск на бізнес, намагаються як можна довше утримувати осіб під вартою для того, щоб змусити їх або давати зізнавальні показання про вчинення злочинів, яких ніхто не вчиняв, або давати свідчення на когось і таким чином домогтися свого. Але ми сподіваємося, що не в цьому засіданні, а в наступному, в деяких наступних ми доб'ємося справедливості, людина буде звільнена з-під варти", – зазначає адвокат Олександр Бабіков.  

Інший захисник Серебрянської – Ігор Федоренко – зауважує, що справу ніхто не слухав, в нюансах справи судді не розбиралися.

"Але раніше чи пізніше, все-таки вважаємо, що ми доведемо відсутність будь-якого складу злочину в діях нашої підзахисної і доб'ємося того, що вона буде на волі і її чесне імʼя буде відновлено. Питання в тому, щоб вистачило здоров'я для нашої підзахисної з урахуванням її стану здоровʼя та віку", – додав він.

Тиск на підозрюваних

Зауважимо, нині адвокатам відомо, що на підозрюваних у справі ТОВ "Краснолиманське", які перебувають під вартою, здійснюється тиск з боку правоохоронців. Зокрема, літню жінку, яка хворіє на бронхіальну астму, через відмову давати свідчення без свого адвоката, перемістили в камеру, де навіть немає ліжка і вона змушена була спати на підлозі. 

"Самим шокуючим фактом виявилось те, що крім того що люди і так потрапили у в'язницю, на них ще є додатковий тиск. Я безпосередньо вчора був у своєї підзахисної і отримав інформацію, що до неї прибували представники правоохоронних органів, при цьому вони не запрошували мене або іншого адвоката, намагалися з нею спілкуватися, отримати від неї будь-які відомості та свідчення (що є порушенням її прав на захист, – ред.). А коли вона відмовилась спілкуватися і давати свідчення без участі адвоката, наслідком цього стало переведення її в гірші умови. Літню людину, яка хворіє на бронхіальну астму, в якої було декілька приступів вже на той час, перемістили в камеру, де навіть немає ліжка і вона змушена була спати на підлозі – вона стала девʼятою у камері на вісім осіб. І це дуже прикрий факт", – розповів в ефірі TAK TV адвокат Ігор Федоренко.

Правозахисник додав, що на цей факт вони вже відреагували і подали відповідний запит до слідчого ізолятора. Насамперед адвокатів цікавить відповідь на питання, хто з правоохоронців без адвоката відвідував їхню підзахисну. По-друге, з чим пов'язане таке погіршення умов тримання.

Справа ТОВ "Краснолиманське"

ДБР звинуватило бенефіціарного власника ТОВ "Краснолиманське" Віталія Кропачова, довірену особу бізнесмена, директора ТОВ "Краснолиманське" та головного бухгалтера ТОВ "Краснолиманське" у нібито створенні так званої злочинної групи та у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень.

Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Втім, нині Кропачов (як і решта підозрюваних) за рішенням слідчого судді Печерського суду перебуває під вартою в СІЗО на Лукʼянівці. 

А от повного тексту рішення судді щодо тримання під вартою Кропачова і досі немає.

"Ще навіть немає повного тексту рішення. Я думаю, що Печерський суд буде затримувати виготовлення повного тексту, буде затримувати апеляцію для того, щоб її не могли розглянути. Ми вже і бачимо, і знаємо, як це відбувається на практиці. Така ситуація. Ми зазначили однозначно в суді, що те, що подано, не може, з точки зору закону, розглядатися і враховуватися суддею як докази, адже вони не є належними і допустимими. А чому їх суддя прийняла і вважала, що можливо, ми не знаємо. Якраз саме те, про що я казав, що немає рішення, в якому є обґрунтування, що вони прийняли, що вони не прийняли і чому вони прийняли", – пояснює Сухов.

Повний текст рішення в Печерському суді обіцяли видати 28 травня. Однак не склалося. Рішення і досі немає.

Адвокати додають, що після того як вони отримають повний текст рішення, вони зможуть побачити, чим все ж керувався суд, приймаючи таке рішення. І вже за результатами цього документа адвокати, ймовірно, будуть доповнювати апеляційну скаргу.

"Суд в цьому рішенні повинен простими словами сказати, чому він надав перевагу аргументам прокуратури і нівелював наші аргументи. За результатами цього документа, я думаю, ми ще будемо доповнювати нашу апеляційну скаргу. Потім я все ж таки сподіваюся, що до 5 червня матеріали (справи, – ред.) надійдуть (до апеляційного суду, – ред.) і 5 червня ми все ж таки розглянемо цю справу по суті", – зазначив адвокат Салазський.

Читайте також:
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Працівники ДБР можуть бути причетні до фальсифікації документів. Кримінальне провадження вже відкрито
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Апеляційний суд не змінив запобіжний захід директору підприємства. Він залишається під вартою
Суд відправив Тищенка під цілодобовий домашній арешт Суд відправив Тищенка під цілодобовий домашній арешт